От х:

Днес в x:

„Проблемите“ на Мтел донесоха 300 лв сметка на хасковлия

Разпечатката на огромната сметка. С червен маркер са отбелязани СМС-те

Софтуерните проблеми на Мтел в края на миналата година струваха на хасковлията Пламен Иванов близо 300 лв, съобщиха от регионалната федерация на потребителите. Жителят на улица „Добруджа“ №4 отказал да плати непосилната според него сума и е подал официална жалба до Мтел заради завишена сметка. В нея се обвинява мобилният оператор, че не са му отчитани месечни отстъпки и системно е получавал „завишени“ сметки.

Ябълката на раздора обаче е фактурата от декември. По официалната разпечатка на Мтел, Пламен е навъртял 295 лв. Лъвският пай от тях се пада на 46 СМС, всеки по 5 лв без ДДС. Толкова се таксуват СМС-ти към телевизионните игри на късмета. Съобщенията са изпратени на 26-ти декември и то само в интервала от 16.47 часа до 17.11 часа. Тоест за 24-те минути Пламен е пускал средно по 2 СМС в минута.

Той твърди че по това време не е използвал телефона си по никакъв начин. И пита: защо при кредитен лимит от 50 лв, не е бил изключен след като лимитът е прехвърлен.

„Трябва поне 10-15 минути за да може сървърът да отчете разговорите и ги съпостави с кредитния лимит“ любезно се опита да обясни управителят на централният Мтел в Хасково Живко Иванов. Тоест, докато системата отчете превишаването на лимита, сумата вече е била натрупана.

От разпечатката обаче е видно, че мобилният оператор продължава да разрешава изходящите разговори часове след като е отчетено превишението, че дори и до късния следобед на следващия 27 декември. На въпрос, защо все пак телефона не е изключен, дори и след 15 минутния технологичен период на отчитане, от Мтел се оправдаха със софтуерните проблеми, които ги мъчели миналата година. Най-общо те се изразявали в невъзможността на програмния продукт да отчете минутите от заложените в тарифните планове отстъпки. Затова и не са спирани телефони въпреки че от месеци техните сметки не били плащани.

В законен 1 месечен срок от оператора ще отговорят по същество на жалбата на хасковлията. Опитът ни да го открием на адреса за повече подробности, бе неуспешен. Според информация от федерацията на потребителите, става дума за възрастен човек, около 60-те. По данни на съседи обаче телефонът бил на младеж около 20-те.

Haskovo.net изразява желание да публикува допълнителна информация или мнения на засегнатите страни по казуса.

Г.Христов

Председателят на федерацията на потребителите проф. Йовчо Топалов/вдясно/ нарече действията на оператора "рекет"
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини