От х:

Днес в x:

Янка вече с банкова сметка. Социалните ще отпускат извънредна помощ

Янка със снимката на детето си. Макар и в Будна кома, според близките и тя разпознава дъщеря си

Жената в будната кома Янка Петрова, за която ви разказахме в наш репортаж, вече има своя банкова сметка на която се събират средства за лечението и, съобщиха от хасковската социална служба. От там са убедили семейството да открият сметка след като зрители и читатели на репортажа изразиха готовност да направят дарения.

Сметката е:

BG98PIRB73244603574737 - в лева
BG90PIRB73244603574784 - в евро
PIRBBGSF код на клона  в банка Пиреос

Припомняме че Янка Петрова Янчева изпада в това състояние преди три години след зверска катастрофа край Атина. В нея загива баща и Петър. Въпреки прогнозите, Янка оцелява, а напоследък отбелязва значителен напредък във възстановяването си. Пред нашата камера тя показа че реагира думи, звуци и светлина.

За евентуалното и събуждане обаче са необходими около 30 хиляди евро. Семейството и досега не се е обръщало към обществото за помощ, защото е разчитало да получи парите като компенсация от гръцката страна за катастрофата, предизвикана от заспал гръцки тираджия. Повече от три години обаче не пристига нито лев обещетение, нито за убитият баща нито за осакатената дъщеря. След три години собствените средства на семейството са изчерпани почти напълно. Месечно, за поддържането на Янка жива в домашни условия, отиват стотици левове за лекарства, храни памперси и скъпа апаратура. В България, държавата и Здравната каса, не поемат нито лев за лечението на подобни състояния.

В опит да помогнат за събиране на пари,  хасковските социални се обръщат към независимия „Фонд социално подпомагане”, който има правомощията за отпускане на извънредна помощ. Миналата година фондът е отпуснал 2 хиляди лева за друга хасковлийка в будна кома-19 годишната Ирина Мишонова. Фондът е държавен орган и той решава дали и колко пари ще отпусне. Минимумът е 1000 лв обясни шефката на хасковската социална служба Златка Караджова. Нейното ведомство ще преведе еднократно 300 лв на семейство Янчеви. Това е максимумът, който законът им позволява за подобен тип подпомагане.

Г.Христов  

Янка преди катастрофата
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини