От х:

Днес в x:

Последни шансове за евакуацията на българи от Либия

Правителственият Еърбъс 319 е в Триполи и в момента се извършва регистрацията и товаренето на желаещите да напуснат страната българи.

По последна информация записалите се за пътуването наши сънародници са 52-ма, но от посолството очакват да се съберат повече хора.

Машината е кацнала на летището в либийската столица около 9.30 ч. тази сутрин.

Сборният пункт на летището е в лявата част на терминала пред ВИП-зоната, където ще има и представител на българското посолство в Триполи. Българските граждани трябва да носят със себе си задграничен паспорт, вода и лека храна.

Това е третият полет за извеждане на българи от размирната северноафриканска държава. От МВнР призоваха най-настоятелно нашите сънародници да напуснат Либия в следващите дни, по въздух, суша или море, докато все още има възможност за това.

Тъй като повечето чужди граждани вече са напуснали страната, се очаква в близко време значително да намалее броят на изпращаните от различни държави полети и кораби за евакуация.

Междувременно стана ясно, че наши сънародници ще бъдат евакуирани с британски кораб от Либия. По последна информация става въпрос за 4-ма души.

Двадесет и двамата български граждани, които се евакуираха от Либия с турски военен ферибот до Мармарис, са добре. Сред тях има и деца.

Корабът с 1518 души, сред които и 427 чужденци, бе посрещнат с цветя от валията на Мугла Фатих Шахин, командващия военноморската база "Аксаз" и депутати от Партията на справедливосттта и развитието.

Няколко часа продължиха действията по акостирането на "Искендерун". Почти през цялата нощ продължи извеждането на пасажерите от кораба, както и паспортните и митническите процедури. Войници охраняваха през цялото време пристанището.

По разказите на пристигналите евакуацията от Либия продължила около 5-6 дни. Докато пътувал към Бенгази корабът "Искендерун" попадна в буря и закъснял.

Пасажерите били държани два дни в лагер край Бенгази, където очаквали пристигането на ферибота. Отплаването от Бенгази за Мармарис също се забави с един ден.

Пред телевизионните камери някои от завърналите се турци казаха, че в Либия в момента е ад и че няма сигурност за живота на хората.

Други обаче казаха, че ще се върнат отново там, щом обстановката се успокои. Мнозина от пътниците изглеждаха уморени от дългото пътуване по море. Няма информация за болни и пострадали.

Преди "Искендерун" на пристанище Мармарис се завърна и военният кораб "Оруч Реис", с който пристигнаха още 220 души. Числото на евакуираните от Либия турски граждани надхвърли 17 хиляди души.

Двайсет и двамата български граждани ще отпътуват за Истанбул, където се очаква да пристигнат около 22 часа тази вечер, съобщиха служители от българските дипломатически служби, които организират посрещането на българските граждани в Мармарис.

Първото, което евакуираните поискали, било топла вода и баня. Българските граждани бяха настанени в хотел на Мармарис, където си починаха. По линия на турския Червен полумесец бе раздавана топла супа и вода.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини