От х:

Днес в x:

Откриха гробницата на пророк Захария

Израелски археолози са открили гробницата на библейския пророк Захария във византийска църква от V-VII век, открита при разкопки в Хорбат Мидрас.

Църквата - традиционна византийска базилика, е на територията на богато и значимо селище, за това свидетелстват разкошните мозайки, колоните от внесен от далечни места мрамор и покритите с украса артефакти. В подземието на църквата са открити тунели, свързани в разклоняваща се система. Намерените в тунелите монети и керамика са от I-II век след Христа. В тунелите е имало също извори и складове за храна.

Именно там археолозите са натъкнали на входа на празна погребална камера. Разположението на църквата съвпада с указанията от писмени източници, както и с Мадабската карта от VI век, сочещи мястото, където е погребан пророк Захария. Пророкът, живял вероятно през VI век преди н.е се свързава с предпоследната от старозаветните пророчески книги – Книгата на пророк Захария. Точността на указанията в Мадабската карта вече неведнъж се потвръждава от археолозите.

Хорбат Мидрас е преживял своя възход в периода от 516 год преди н.е. до 70 год. от н.е. През 135 г. е бил разрушен от римляните, по-късно се е възродил като християнско селище, макар че според съвременните учени в съседство с визнатийската църква е имало голяма синагога.

Християните почитат паметта на пророк Захария на 8 февруари. Именно в неговите пророчества се предсказва идването на Спасителя. Пророкът, поучавайки хората е казвал: „Ето нещата, които трябва да направите: говорете истината един на друг, по истината и миролюбиво съдете дошлите пред вашия дом. Никой от вас не трябва да има в сърцето си зло срещу ближния си".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини