От х:

Днес в x:

Искат 290 лева минимална заплата от 1 юли

КНСБ настоява минималната работна заплата да стане 290 лева от 1 юли, каза на пресконференция президентът на синдиката Пламен Димитров, предаде БТА.

Организацията ще поиска в първите месеци на тази година да се състоят преговори с работодателите и кабинета за увеличаване на минималното възнаграждение, за да се възстанови покупателната способност на заплатата и да се покрие прагът на бедност.

Според Димитров отказът на правителството да въздейства върху минималната работна заплата е довел до реалния й спад с 2,3 на сто през миналата година и очакван 6 процента реален спад на покупателната й способност в края на годината.

КНСб ще поиска 7-8 процента национален индекс за минимален ръст на минималните заплати, като в определени сектори може и да е повече, каза лидерът на КНСБ. Според него при годишен ръст на производителността на труда около 6 процента този ръст е постижим и икономиката може и трябва да си го позволи.

Границата на бедност, определена на база потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 191,41 на човек, което показва ръст от 4,3 на сто на годишна база, отчетоха от КНСБ. Двадесет и седем процента от домакинствата живеят под така изчислената линия на бедност, като за сравнение през 2008 година са били едва 21 на сто.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини