От х:

Днес в x:

Етна изригна, две летища затворени

Сн.: NASA

Вулканът Етнa отново напомни за себе си с поредица от изригвания.

Според данните това е най-голямото изригване от началото на 2011 година. То продължи около два часа и принуди местните власти да затворят летищата в намиращите се в близост до вулкана градове Катания и Сигонела.

Потокът от лава, излизащ от югоизточния кратер по източния склон е достигнал, намиращата се в близост, незаселена долина.

Специалистите съобщава, че вулканът е хвърлял лава на 60 метра височина.

До момента няма постъпили данни за пострадали хора от изригването на вулкана. По-късно е възстановена нормалната работа на летищата.

Припомняме, вулканът Етна възобнови своята активност в началото на тази година. Изхвърлянето на голямо количество пепел и камъни, бе засечено в югоизточната част на кратера.

Активността му се наблюдава от специалистите в Националния институт по геофизика и вулканология в провинция Катания.

Вулканът Етна е с височина 3328 метра и се смята, че е най-активният и най-големият действащ вулкан в Европа. Сравнително малки емисии на лава и пепел вулканът изхвърли през май 2008 година, а преди това през ноември 2007 година. по време на голямото изригване през 2002 година пепелта, излизаща от него достигна Либия, която се намира на около 600 километра от остров Сицилия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини