От х:

Днес в x:

-1 °C

Кърджалийци продават златото си за коледна трапеза

До 100 лева за подаръци могат да отделят повечето българи , включително и Кърджали, сочат социологическите сондажи. За пръв път от много години насам предколедна треска в магазините няма.  В тях просто няма клиенти. Продавачите стоят пред вратите в очакване на посетител. Улица „Републиканска”която друга година е пълна с пазаруващи, сега почти пустее.

 Най-засегнати са магазините за сувенири. С часове в тях не влизат граждани. Предните години са се търсели карнавални маски, изкуствени елхи, дори картини на известни майстори. Сега се купуват гирлянди за жълти стотинки. Търговците не могат да си платят наемите и смятат да затварят след Нова година.

 В книжарниците има слабо оживление. За Коледа и Нова година се търсят детски книжки и занимателни четива за подрастващи. Навиците да се подарява хубава книга на близък или приятел са отдавна забравени.

 Слабо търсене преди празниците отбелязват магазините за часовници. Пазаруват се по евтини модели по джоба на масовия клиент. Цената на покупката варира от 18 до 220 лева.

В златарските магазини няма хора за празниците. Никой не купува от тях за Нова година. Местната традиция повелява злато да се подарява на сватба. Сега преди празниците не само не се купува, а масово се продава злато. Навсякъде са закачани табели „Изкупуваме злато”.Кърджалийци го предават за скромни суми на златарските магазини. С парите си купуват храна за празниците, споделят продавачките.

Подаръци се търсят единствено в детските магазини. Хабибе Н. Споделя, че преди години не са могли да седнат от работа преди Коледа. Купувало се всичко от дрешки и обувки до играчки. Сега се търсят само последните. При това само рекламираните по телевизията. Оборотите са паднали драстично в сравнение с предишни години.

Единствената опашка, която виждаме е пред офис на Уестър Юнион за получаване на парични преводи от чужбина. Иванка Б.споделя, че чака пари от мъжа си. Ще пазарувам не за Коледа , а за Нова година. Важна е трапезата. Ще се лишим от подаръци, но на масата трябва да има всичко,каза тя за Кърджали бг вести.

 Всички свободни пари на кърджалийци отиват в Лидъл, твърдят отколешните собственици на магазини в града. Според тях германският маркет е навъртял преди празниците 5 млн.лева оборот.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини