От х:

Днес в x:

17 °C

Кърджалийци продават златото си за коледна трапеза

До 100 лева за подаръци могат да отделят повечето българи , включително и Кърджали, сочат социологическите сондажи. За пръв път от много години насам предколедна треска в магазините няма.  В тях просто няма клиенти. Продавачите стоят пред вратите в очакване на посетител. Улица „Републиканска”която друга година е пълна с пазаруващи, сега почти пустее.

 Най-засегнати са магазините за сувенири. С часове в тях не влизат граждани. Предните години са се търсели карнавални маски, изкуствени елхи, дори картини на известни майстори. Сега се купуват гирлянди за жълти стотинки. Търговците не могат да си платят наемите и смятат да затварят след Нова година.

 В книжарниците има слабо оживление. За Коледа и Нова година се търсят детски книжки и занимателни четива за подрастващи. Навиците да се подарява хубава книга на близък или приятел са отдавна забравени.

 Слабо търсене преди празниците отбелязват магазините за часовници. Пазаруват се по евтини модели по джоба на масовия клиент. Цената на покупката варира от 18 до 220 лева.

В златарските магазини няма хора за празниците. Никой не купува от тях за Нова година. Местната традиция повелява злато да се подарява на сватба. Сега преди празниците не само не се купува, а масово се продава злато. Навсякъде са закачани табели „Изкупуваме злато”.Кърджалийци го предават за скромни суми на златарските магазини. С парите си купуват храна за празниците, споделят продавачките.

Подаръци се търсят единствено в детските магазини. Хабибе Н. Споделя, че преди години не са могли да седнат от работа преди Коледа. Купувало се всичко от дрешки и обувки до играчки. Сега се търсят само последните. При това само рекламираните по телевизията. Оборотите са паднали драстично в сравнение с предишни години.

Единствената опашка, която виждаме е пред офис на Уестър Юнион за получаване на парични преводи от чужбина. Иванка Б.споделя, че чака пари от мъжа си. Ще пазарувам не за Коледа , а за Нова година. Важна е трапезата. Ще се лишим от подаръци, но на масата трябва да има всичко,каза тя за Кърджали бг вести.

 Всички свободни пари на кърджалийци отиват в Лидъл, твърдят отколешните собственици на магазини в града. Според тях германският маркет е навъртял преди празниците 5 млн.лева оборот.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини