От х:

Днес в x:

Награденият полицай: Не съжалявам, че работя в МВР

Полицай Деян Делчев с плакета, връчен му от министър Цветанов

Димитровградският полицай Деян Делчев бе определен за №2 на България сред униформените в годишната класация на МВР „Полицай на годината“. Деян работи в група “Опазване на обществения ред” в сектор “Охранителна полиция” и вчера бе награден от министър Цветан Цветанов, защото спаси живота на свой колега получил токов удар, при изпълнение на служебния си дълг. 35-годишния полицай работи в системата на МВР от 5 години, все още не е семеен, но му предстои сватба. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Деян разказа как приема награда и какво мисли за работата на българските полицаи.

- Първо честито за наградата, очаквахме ли я?

- Честно не съм очаквал да получа такова признание, наградата ме изненада. Тук е мястото да благодаря на ръководството на МВР и на тукашното управление в Димитровград. Разбира се, благодарение на спонсорите всички наградени получиха преносим компютър с карта за мобилен интернет.

- Получавате отличието заради случка, която вероятно ще остави отпечатък в живота и работата, така ли е?

- Да, като затворя очи все още си представям колегата паднал на земята и безжизнен, почуствах се ужасно още повече че Мирослав (пострадалият от токов удар полицай - б.а.) е освен колега и приятел. Познавам го още преди да започна работа в полицията. А в нашата професия колегата ти става семейство, с него прекарваш по 12 часа, едно дежурство и ставате много близки.

- Как успяхте да запазите самообладание след като Мирослав бе повален от токовия удар?

- В първия момент човек се стъписва, а и както казах с Мирослав сме и приятели, след като падна на земята му направих изкуствено дишане, сърдечен масаж и веднага извиках линейка. Случката трудно ще забравя, може би никога няма да стане това. Помогна ми, че излезнах в едномесечн отпуск и се откъснах от преживения стрес.

- Имал ли си и други подобни ситуации до сега?

-Не, а и на никой не го пожелавам на никой, ужасно е.

-Съжаляваш ли, че си станал полицай?

- В никакъв случай. Преди да постъпя в системата на МВР преди 5 години, бях в жандармерията. В полицията ми харесва, че работата е интересна, помагаш на хората и си в услуга на обществото. Нито за миг не съжалявам.

- Какво трябва да се промени в МВР според теб, в днешно време образът на полицая е недолюбван?

-Мисля, че в последните години се правят много неща в тази посока, ръководството на МВР до доказа, а и в РПУ-Димитровград се направи много. Мисля, че на полицията днес се дава повече свобода на действие и занапред промените ще са все положителни.

- Имал ли си други награди и отличия преди тази?

-Да, но те са свързани със участие в турнири по стрелкова подготовка тук и на областно ниво в Хасково. Имам и 8-мо място на републиканско първенство по стрелба преди време. Искам само да припомня, че в същата класация на полицията миналата година, димитровградското РПУ спечели втора награда сред полицейските управления заради работата по разкриване на двойното убийство, извършено от Недялко Димитров - момата. Така, че вторите места са запазена марка за местната полиция.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини