От х:

Днес в x:

Сменяме адреса срещу договор за наем

Настоящ адрес да се получава срещу договор за наем. Такава промяна направиха от ГЕРБ в закона за гражданската регистрация по време на гласуването на изборния кодекс. Според промените, настоящ адрес ще се получава след деклариране на договор за наем, собственост или съгласие на роднина от населеното място. Депутатите се изпокараха и за уседналостта, която в крайна сметка се прие да е 12 месеца, предаде АСН.

"Стига с тези тинтири-минтири, всички виждаме, че вече се пренасочват хора от едно място на друго, за да не ги засегне уседналостта", заяви Мая Манолова от БСП. РЗС пък скочиха срещу гласуваната промяна, че парламентарна група е тази, която и към датата на изборите има действаща група в парламента.

"Това, което правите е политическа вивисекция", заяви Емил Василев. Депутатът от РЗС бе категоричен, че това е абсурдно, тъй като НДСВ ще получи право на участие в изборната администрация, а РЗС - не. Причината е, че по закон жълтите се водят парламентарно представени заради двамата си евродепутати.

Десет бона пък ще се глобяват партиите при нарушение на изборния процес, решиха още в парламента. При измами във финансирането пък формациите ще бъдат санкционирани с 5 до 10 хиляди лева. Глобите ще плаща представляващият партията, като това най-често е лидерът.

Кандидати за кметове и общинари пък ще плащат 5000 лв. глоба, ако неправомерно финансират кампаниите си. С 2 хил. лв. ще се глобяват придружители на повече от един избирател, което е забранено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини