От х:

Днес в x:

Всеки трети bg емигрант заминава за Испания. Вестниците в събота

"Монитор": Бойко втвърди тона за АЕЦ „Белене"

Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира вчера поставеното от Русия условие правителството да обяви най-късно до пролетта на следващата година ще се строи ли АЕЦ „Белене". Борисов заяви, че ако се строи втора АЕЦ у нас, иска тя да е най-сигурната и най-евтината в света. „Искам, когато ме попитат депутатите колко струва това съоръжение, за да започне да работи, да мога да им кажа. Защото виждате Сергей Станишев и Петър Димитров са едни спекуланти с изказването, че централата струва 3,97 млрд. евро. Днес обаче е 6,4 млрд. евро", каза премиерът. Той припомни сметката, според която ако се прибавят заемите, похарчените пари, ескалационните разходи, плюс посредника с 500 млн. евро, плюс заема към „БНП Париба" от 250 млн. евро, централата отива на 8,5-9 млрд. евро.

"24 часа": Алексей: Аз срещнах Галеви с Петков на "Спартак"

Tрийсетина журналисти с камери и касетофони влизат в дома на Алексей Петров към 11 ч. Бившият съветник в ДАНС е седнал зад бяла маса в компанията на петима. От лявата му страна седят лорд Питър Голдсмит, бивш правосъден министър на Великобритания и съветник на кралицата по правни въпроси, и Яков Израели, специалист по корпоративно право. Отдясно -адвокатката Адриана Чернева.

Паркетът в къщата е покрит с найлон. Алексей обяснява, че е поканил журналисти на 2 групи заради 8-месечния му престой в ареста по делото за Октопода и последните медийни скандали.

"Бях арестуван на това място по незаконен и унизителен начин", посочи хола си Алексей. Когато обвинителният акт влезе в съда, ще си позволя детайли".

Целта на задържането му била да бъде изваден от обществено-политическия живот и "да се прикрие истината за прехода".

"Труд": Петров: Предлагали са пари на свидетели срещу мен

"Има хора, на които са предлагани огромни суми, за да лъжесвидетелстват срещу мен... С лекота са обсъждани суми от порядъка на 500 000 лв. Сега ще се въздържа да спомена имена, независимо, че си позволих пред Юрген Рот. Вероятно в сценария срещу мен участват хора, които разполагат с финансови възможности. Казвал съм многократно, че аз не съм Октопод, друг е Октоподът и неминуемо в една организирана група, която може да се определя като Октопод, съществува елементът на сериозна финансова основа."

Това обяви бившият съветник в ДАНС и обвинен като тартор на престъпна група Алексей Петров на пресконференция в дома си на столичната ул. "Арарат" № 8. В 11 ч Петров посрещна журналистите и ги покани в хола си, за да отговори на въпросите им.

"Новинар": Доган, Станишев и Петков - „национални съкровища"

Бившият премиер Сергей Станишев, лидерът на ДПС Ахмед Доган и бившият вътрешен министър Румен Петков се пазят от НСО като национални съкровища, каза в парламента лидерът на ДСБ Иван Костов. По време на парламентарния контрол той попита Бойко Борисов защо държавата продължава да плаща стотици хиляди левове, за да пази тримата политици. По думите на Борисов НСО охранява Станишев, Доган и Петков заради сигнали и висока степен на застрашеност. Сигналът за Доган бил от януари 2006 година. Решението Петков да се пази от гардовете на НСО пък е взето през януари тази година, като сигналът за него е от ноември 2009 година. Станишев се охранява в качеството му на бивш министър-председател, но и заради сигнал от 2008 година. Бившите премиери задължително се охраняват от НСО една година след края на кабинета им.

"Стандарт": Доган ще си плаща охраната

Лидерът на ДПС Ахмед Доган да плаща за охраната си. Това ще поиска от директора на НСО ген. Димитър Димитров премиерът Бойко Борисов.
На парламентарен контрол вчера лидерът на ДСБ Иван Костов попита Генерала дали наистина Сергей Станишев, Ахмед Доган и Румен Петков са национални съкровища, че да се дават за охраната им огромни средства. "Аз не ги смятам за такива", каза от трибуната Командира и продължи: "Вие, г-н премиер, обаче милеете за най-скъпоплатения хидробиолог в държавата, а като е такъв, не смятате ли, че е редно лидерът на ДПС сам да си плаща за гардовете". Премиерът се върна на трибуната и оттам похвали Костов, че е добър оратор и "го е чукнал" на място. "Аз обаче не мога да сваля охраната от Сергей Станишев, Ахмед Доган и Румен Петков, защото и 1% да има риск за живота на тези хора, трябва да ги охраняваме, иначе политическата дестабилизация и икономическите загуби ще бъдат огромни", обясни му Борисов. Премиерът уточни още, че върху него ще падне отговорността, ако тримата пострадат, тъй като са подадени сигнали, че животът им е застрашен.

"Труд": Разследват Калина Илиева заради фалшива диплома

Магистърската диплома на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева от Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшификат, категорична е шефката на пресслужбата му Гизела Хютингер. Късно днес нашият посланик в Берлин и германският му колега в София са потвърдили същата информация пред земеделския министър Мирослав Найденов. Той е информирал главния прокурор и започва проверка. "Излъгала е Министерството на образованието, не нас. При нас е представила копие на легализиран от тях документ за образование", допълни Найденов. 

"Монитор": Всеки трети bg емигрант заминава за Испания

Един от всеки трима или четирима българи, които са решили да емигрират, избира Испания. Това съобщи вчера испанският посланик у нас Хорхе Фуентес по време на конференция за интеграцията на българите в кралството.

Официалните данни сочат, че около 154 хиляди нашенци имат испански документи за самоличност, което нарежда българската диаспора на седмо място сред емигрантите. Според Фуентес обаче реалният брой на българите е по-голям. 

"24 часа": Футболът се мести на летището

Българският национален отбор по футбол ще заиграе на нов стадион най-рано след 3 години.

Той ще се построи по всички правила на ФИФА и УЕФА. В момента се прави градоустройствено проучване на терен от 100 дка във Враждебна. То ще приключи до 10 дни и трябва да даде отговор дали теренът е подходящ.

"Земята е държавна, но не е на спортното министерство. Все още няма решение за отреждането и. Това ще стане, ако проучването покаже, че е подходяща за стадион", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини