От х:

Днес в x:

5 °C

Делото за Възродителния процес тръгва отново

Делото за Възродителният процес ще бъде деблокирано в най скоро време. Виновниците за насилствената смяна на имената ще бъдат наказани. Това съобщиха за Кърджали бг вести лидерите на правозащитните организации BAHAD и „Справедливост-България” Ешреф Кахраман и Сезгин Мюмюн. Те са получили уверенията на зам.-главния прокурор Галина Тонева, че според сегашния наказателен кодекс отпадат всякакви пречки делото да бъде приключено успешно.

 До сега Военна прокуратура обясняваше двадесетгодишното забавяне с това, че трябва да бъдат разпитани всички репресирани от тоталитарния режим. Останалите живи наброяват общо около 1500 души, твърдят от двете правозащитни организации.

 Според Тонева вече не е необходимо да бъдат привлечени като свидетели всички.  Колкото обаче е по –голям броя на далите показания, толкова по-обективен ще е процесът.

 Ешреф Кахраман и Сезгин Мюмюн са поели ангажимента да издирят около 120 репресирани, които все още не са разпитани и заради, които се бави делото.

BAHAD започва да издирва изселници в Турция, а „Справедливост- България” ще работи в страната. До месец адресите и телефоните на жертвите на тоталитарния режим ще бъдат предоставени на Военна прокуратура. Главна прокуратура ще даде указания на военните магистрати, как да процедират,казала още Тонева.

Ще припомним, че разследването срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес започва през 1990 г.  На следващата година Прокуратурата на въоръжените сили повдига обвинение срещу Тодор живков, ген.Димитър Стоянов,Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински,  за проповядване и подбуждане към расова и верска вражда. До сега делото е спирано, възобновявано и връщано за доразследване повече от 10 пъти.

  Твърди се, че е протакано умишлено заради бившия министър председател Георги Атанасов който още е жив. Според журналиста Стойко Стоянов, позоваващ се на висш магистрат едва след смъртта на Атанасов делото щяло да влезе в съда.

Георги Кулов

Ешреф Кахраман
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини