От х:

Днес в x:

Евродепутат,номиниран от Кърджали,подкара кола на бъдещето

Владко Панайотов

До 2015-та година автомобилната индустрия в Европа очаква да бъдат пуснати за продажба автомобили с т.нар. „водородни двигатели".

Тяхното абсолютно предимство е, че не отделят никакви емисии вредни газове, а само водни пари.

В Брюксел няколко от големи автомобилни марки предоставиха на евродепутати възможността на покарат коли, снабдени с такива двигатели. БНТ проследи теста, на който беше поканен и един български европейски депутат.

Радетелят на чистите технологии, проф. Владко Панайотов имаше честта единствен от 17-те български евродепутати да покара „водороден автомобил".

Колата е е снабдена с резервоари с водород, който след контакт с обикновен въдух, се превръща в електричество. Именно то задейства двигателя. Мощността на автомобила и ускорението са същите, като на задвижваните с бензин:

Проф. Владко Панайотов - евродепутат, ДПС: „Миналата година, точно по това време в БНТ аз показах макет на водородния двигател. Тогава смятахме, че бъдещето ще покаже как ще се развият нещата. Ето го, бъдещето дойде по-бързо, отколкото ние очаквахме. Това е голям жест към България, че българин е поканен да тества тези коли. Това го свързвам с факта, че Българската водородна асоциация, по мой доклад, с огромната дейност на акад. Попов и проф. Цветков, беше включена в Европейската водородна асоциация. Там предложихме много проекти, в които България и ЕП да бъдат включени."

Засега недостатъкът на тези автомобили е, че те не могат да изминават повече от 400 до 500 км с пълен двигател. Но с времето това ще бъде преодоляно, а междувременно, България, според проф. Панайотов, трябва да се възползва от новите възможности:

Проф. Владко Панайотов - евродепутат, ДПС: „Сега е моментът, ние като българи, като нация, да се включим в този изключително перспективен бизнес, който няма конкуренция в бъдещето. Защото приключва въглеродната ера, започва водородната."

От автомобилната индустрия смятат, че първите подобни коли ще се появят на пазара не по-рано от 2015-та година.

Автор: Асен Инджиев

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини