От х:

Днес в x:

Суперфонът - нещо ново, между iPhone и таблет компютрите

Droid 2

Много компании експериментират с концептуално нови устройства на пазара. Понякога опитите им се увенчават с успех - като например Asus и нейния нетбук, но друг път идеите не намират широка подкрепа, какъвто е случаят с т.нар. смартбуци, лансирани от Qualcomm.

Ето че сега още един индустриален гигант предприема опит да наложи нов клас продукт, определян като суперфон, допълва technews.bg. Това е устройство, което се вписва по размери между iPhone и таблет компютрите, става ясно от изявление на изпълнителния директор на Nvidia Джен-Хсун Хуанг на пресконференция в Тайван, за която съобщава digitimes.com.

Суперфонът работи под управление на операционна система Android. Освен като телефон, устройството ще се използва интензивно за достъп до интернет и възпроизвеждане на мултимедийни файлове.

Подобни джаджи имат широка перспектива пред себе си, смята Nvidia. С течение на времето таблетите постепенно ще изместват нетбуците и в този процес суперфонът ще има шанс да заеме нишата между таблетите и смартфоните.

Първият суперфон, според Nvidia, е моделът Droid X на Motorola. Устройството работи под управление на Android, има размери 127,5x65,5x9,9 мм и сензорен екран 4,3 инча.

Motorola Droid X разчита на процесор от Texas Instruments с честота 1 GHz. В бъдеще обаче подобни устройства ще използват процесори Nvidia Tegra, вкл. двуядрени, вярва компанията, която е един от водещите разработчици на графични чипове.

Ще успее ли Nvidia да наложи суперфоните? Наскоро Qualcomm призна за провала на нейната концепция за смартбуци, които трябваше да заемат нишата между нетбуците и смартфоните. Обяснението е, че мястото на смартбуците е било заето от таблетите.

От друга страна обаче, Intel успя да прокара пътя на нетбуците, разработвайки специален чип Atom за тях. Защо не и Nvidia да успее по същия начин да създаде условия за успех на новия клас мобилно устройство, наречено суперфон.

В момента компанията изпитва известни затруднения. Дефект в нейни чипове за лаптопи ще й коства близо половин милиард долара за ремонти. Освен това през второто тримесечие за първи път Nvidia отстъпи лидерската си позиция на пазара за дискретна графика на AMD.

Загубите на компанията за тримесечието, приключило на 1 август, нараснаха до $141 млн., спрямо $105,3 млн. за същия период на миналата година. Спадът се обяснява с намалялото търсене на графични ускорители от страна на крайните потребители.

Всичко това изглежда подтиква Nvidia да търси нови пазарни ниши за своите продукти. Една от тях явно са суперфоните.

Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини