От х:

Днес в x:

Точки за милиони... автор: Деймиън Хърст

Добър ден, приятно ми е, аз май не разбирам от изкуство, но разбирам от пари. До този извод стигнах вчера, след като се запознах (дистанционно) с Деймиън Хърст и прескъпото му творчество. Най-богатият художник на всички времена гостува през месец октомври в Музейна Галерия за Модерно Изкуство.

Сигурно сте видели билбордите с творбата му "For the love of God" (за любовта на Бог), обсипан със скъпоценни камъни череп на 35 годишен мъж от 18 век. Интересна, но в никакъв случай гениална провокация, която успя да спечели вниманието ми и да ме убеди да посетя пресконференцията по случай откриването на изложбата на Хърст в България.

А какво видях на нея? Точки. Цветни точки. При това за милиони. Не знаех дали се да се чувствам глупаво от факта, че не усещам произведенията на концептуалиста или засрамен, че цялото му творчество всъщност е машина за акумулиране на скандални суми пари. Но грешката този път не е в мен.

По време на събитието за художника се говореше с почит, именно заради финансовите му успехи. Деймиън се радва на над 1 милиарда долара състояние, като само 200 милиона от тях е натрупал на търг от септември 2008 г. (рекорден търг за артист, било то жив или мъртъв). Как пък никой не ми обясни защо точките струват толкова много пари? Явно "великите" и скъпи идеи не се коментират.

Замислих се колко жалки сме понякога в търсенето си на сензационни истини, бродейки из абсурдите на нечий мозък. Възвишените ни усещания за нещата изведнъж се опират на претенцията, че разбираме нещо неразбираемо. Ще си умувам аз над точките, а в същото време навън по улиците ще си студуват хиляди талантливи художници, чиито картини едва ли някога ще покрият дори малка част от паричната стойност на каталог на Хърст.

Защото все пак и не всеки ден мъртва акула във формалин, окичена с претенциозното "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" (Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на някой жив) влиза като експонат в The Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк, нали?

Така че ако ви се ходи на цирк или просто ви се философства над малко модерно изкуство, изложбата на Деймиън Хърст бе отворена за посещения официално от 1 октомври. Не забравяйте да ни споделите размислите и впечатленията си после.

Автор: Добромир Янков

Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини