От х:

Днес в x:

Бум на пушачите на марихуана в Кърджалийско

Психиатрична болница

Бум на пушачите на марихуана се наблюдава в Кърджалийско, алармират психиатри. Меката дрога е „врата” към хероина и кокаина. Тя стана много достъпна, тъй като канабис започна да се отглежда все по-често в региона. Полицията разби само за месец три плантации. Бяха заловени и пушачи отглеждащи си дрогата в домашни условия. Според медиците една от причините за масовото на влизане на марихуаната е и дебатът в медиите за либерализиране на „меката” дрога в страната.

  В настъпление са и синтетичните опиати, които са много популярни сред учениците, твърди за Кърджали бг вести директорът на Психиатричната болница в Кърджали д-р Дамян Гетев. Според него средната възраст на наркоманите в Кърджали се покачва и се движи между 20 и 30 години. Няма го този бум на хероинозависими, който бе преди години споделя психиатърът. Като цяло увеличението на наркоманите, потребяващи твърда дрога не се е увеличило драстично през последните години.

  По неофициални данни наркозависимите в региона са около1000 души. За разлика от предишни години те не се водят на отчет в Психиатричната болница. Сега те могат да бъдат регистрирани по тяхно желание. Естествено това не става,защото наркоманите не желаят общество, медии и правозащитни органи да надничат в порока им.

  В Психиатричната болница в Кърджали се лекуват наркозависими от Кърджали,Хасково и Пловдив. Подтискат се състояния на тежка абстиненция. Все още при нас не се извършва лечение с метадон, както е в големи градове на страната. То е доста скъпо. Метадонът е вид хероин, чиято доза постепенно се намалява,за да се прекрати зависимостта на пациента, споделя д-р Гетев. Очаква се в скоро време да започнат   лечение с метадон и в болницата в Кърджали.

Много специалисти у нас смятат , че наркоманите не трябва да се вкарват в психиатрични болници. Лечението им трябва да се извършва в домашни условия или специални клиники.

   Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини