От х:

Днес в x:

4-те най-болезнени модни тенденции

“Трай, бабо, за хубост”... Или: “Красотата изисква жертви”. Няма жена, която да не си е повтаряла някоя от тези “мантри” на красотата, за да изтърпи определено неудобство или дори страдание в името на... едната хубост. Разбира се, естествено е да искаме да изглеждаме фантастично. Още повече: ако жените престанат да искат да бъдат хубави, то значи в човешкия геном нещо безвъзвратно и фатално се е объркало... Понякога обаче красотата е истински капан за здравето и ние ще ви разкажем за 4-те най-болезнени модни тенденции. Само без паника – винаги има решение...

Тежката чанта

Тази великопно-огромна дизайнерска чанта е просто неустоима. Безумно елегантна, последен писък на модата, а освен това никога няма да ви се наложи да зарежете несесера за грим, четката за коса, бутилката с минерална вода и още толкова много неща, поради липса на място.

Но само след няколко часа тежестта става нетърпима, както и болката, а красивата ви осанка се е изгърбила... Сигурно ви се е случвало да ви попитат: “Какво носиш в тая чанта, камъни ли?”

В действителност, не размерът на чантата е проблема, а тежестта й. Голямата чанта може да бъде и лека, но наличието на пространство изкушава жените да добавят и още нещо...

Добрата новина е, че според специалисти, носенето на тежка чанта няма да деформира перманентно скелета. Просто ще боли много, защото мускулите на раменете са подложени на постоянен “стрес”.

Ето и някои предложения за предпазване от болката:

- Ако носите тежка чанта, разпределете тежестта между двете рамена.

- Сменяйте чантите си, за да не носите всеки ден голяма. Ако работата ви е свързана с движение, може да ви се стори разумно да занесете голямата чанта в офиса, да извадите най-важните си вещи – например портмоне и ключове – и да ги сложите в по-малка чанта, с която да се движите.

- Когато купувате голяма чанта, от значение е да изберете такава с широки дръжки, за да разпределите тежестта върху по-широка област на раменете.

- Ако се налага да носите много неща , по-добре инвестирайте в модерна раница.

Тесни дънки и бельо

Друг моден избор, който би могъл да ви донесе страдание, са тесните дънки и тясното синтетично бельо - особено прашките. Въпреки че може да подчертават извивките на тялото, те също така, увеличават риска от вагинални инфекции. Симптомите са болка, сърбеж, парене и течение.

Гъбичките се развиват, където е топло и влажно. Ако дрехите ви са плътно прилепнали и не позволяват циркулацията на въздух, това е проблем. Тесните твърди панталони също така предизвикват търкане и кожно раздразнение, което може да е особено дискомфортно.

Ето някои предложения как да се предпазите от гъбична инфекция:

- Избягвайте прилепналите дънки и бикини. Изберете по-широки, с красива кройка.

- Носете 100% памучно бельо – памука абсорбира много по-добре от полиестера и найлона.

- Не спете с тесни бикини и дори избягвайте да слагате бельо, когато спите.

- Не носете прашки, освен ако не се налага и изберете памучни.

Високите токове

Високите токове правят крака да изглежда издължен и елегантен, но ако не са избрани правилно, могат да бъда причина за сериозни проблеми и травми. Най-големият риск е подуване на палеца – деформация, която се изразява с болезнено отичане в основата на големия пръст. Пръстът може също да се изкриви към другите пръсти.

Причина №1 за тази деформация са прекалено тесните обувки и по-специално високите обувки с тесен, заострен връх. Тази форма притиска пръстите един към друг и при продължително носене кракът започва да приема формата на обувката. Деформациите се проявяват приблизително след 10 години носене на модни обувки. Други проблеми са мазолите, деформация на ноктите и притискане на нервните окончания и кръвоносните съдове.

Другите травми на краката – изкълчените глезени, счупвания, късане на сухожилия, обикновено са по причина на платформите, обувките с каишка на глезена и високите чехли, тъй като в тях ходилото няма стабилност и е лесно крака да се изплъзне.

Решението не е е да се откажете от високите обувки завинаги. Съветът на специалистите е да се отнасяте с тях като с “десерт” - носете ги само при повод, а не ежедневно.

Други предложения за избягване на травмите:

- Не обувайте високи обувки, ако ще трябва да стоите повече от 3 часа права.

- Ако се налага да бъдете с високи обувки – например за важна среща или специален случай – вземете резервен чифт с нисък ток, които да носите през останалото време.

- Избирайте обувките си внимателно. Принципът е, че трябва да се почувствате комфортно моментално – няма такова нещо като “преходен период” или “ще се отпусне”.

- Купувайте обувките си в края на деня, когато краката ви са най-отпуснати.

- Избирайте обувки от мека кожа, така че когато кракът се подуе, обувката да го поеме.

Цветни контакни лещи

С цветните контактни лещи може да направите очите си изумрудено зелени, сапфирено сини, топазени и прочие омайващи цветове.

Декоративните контактни лещи не коригират зрението, те само сменят цвета на очите. Потребителите им са основно жените между 20 и 30 години.

Въпреки че декоративните лещи са удивително интересно изобретение, с тях не бива да се отнасяте “фриволно”, предупреждават специалистите. Те не са като да си купиш грим и може да причинят сериозни инфекции, като конюнктивит, зачервяване на очите, рани на роговицата, а има и такива сериозни поражения като влошаване на зрението и дори слепота.

Ако лещите не са предписани от специалист, те може изобщо да не са подходящи за вас. Роговицата не е по-различна от всяка друга част на тялото и при нея няма стандартен размер, който да е универсален за всички. Повечето лещи ще са твърде тесни или твърде свободни, което е зле и в двата случая.

Няколко предложения за безопасното използване на декоративни лещи:

- Отидете при специалист, който ще избере подходящия размер лещи за вас и ще ви напише рецепта.

- Редовно ходете на очен преглед.

- Следвайте препоръките на лекаря за почистване и дезинфекция на лещите.

- Винаги измивайте ръцете си, преди да докоснете лещите.

- Никога не давайте или разменяйте лещи с някой друг – това може да пренесе опасни бактерии.

- Не спете с декоративните лещи, тъй като това увеличава риска от бактериална инфекция пет пъти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини