От х:

Днес в x:

Хлябът скочи с 15 стотинки, самунът пак ще гони лев

Злати прие с усмивка новата цена на хляба. Възрастните хора обаче видимо посърнаха пред новия ценоразпис

От днес хлябът вече струва 80 стотинки, лично се убедиха хасковлии в магазините. Същата е цената и на типовия хляб. Белият е по-евтин с 5 стотинки само ако не е нарязан. До вчера самуните вървяха съответно 65-60 стотинки. „Казаха ни, че след 2 седмици ще има нова цена. По-висока“ многозначително каза собственичка на хранителен магазин. Сред колегите и упорито се носи слухът че до края на годината насъщния отново ще подгони единия лев. При това за самун. В началото на тази година белия хляб се продаваше за 90 ст.

Цената е неокончателна според неофициални източници от хасковския хлебозавод. Официално, никой не вдигна дадените за връзка телефони за да даде някакво обяснение. Обяснението на хасковския съюз на хлебопроизводителите бе, че повишението отговаря на поскъпването на брашното. "Цената на тон брашно наближава 700 лв. Тенденцията е на по-нататъшно повишение" коментира председателят на съюза Янчо Вутов. Според него през следващия месец, хлябът ще скочи с още 10 стотинки до 90 и евентуално тогава ще се говори за стабилизация на цената. "Продаваме брашно на 600-650 лв" каза Пильо Пилев от  мелница в Конуш. Според него е налице стабилизация на цената на зърното и нов скок скоро не се очаква.

Според зърнопроизводителите обаче това не е така. „Заради дъждовете пшеницата покълна и става само за фураж“ заяви земеделецът Тенчо Тенев от фирма „Клас 95“. Щетите не са само в северна България. 20 % от ожънатото зърно в хасковско също вече е покълнало, уточни той. Цената на пшеницата в хасковско ще скочи до безпрецедентните 360 лв на тон, прогнозира той. По това време през други години изкупната цена едва се „отлепяше“ от първоначално предложените 180 лв на тон.

И зърнопроизводители и мелничари обаче се обединиха в становището че при настоящите цени на суровините за производство на хляб, цената на насъщния е нормална. "Дори е евтино" допълни Пилев и добави че това е може би най-ниската цена в Европейския съюз.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини