От х:

Днес в x:

23 °C

Хлябът скочи с 15 стотинки, самунът пак ще гони лев

Злати прие с усмивка новата цена на хляба. Възрастните хора обаче видимо посърнаха пред новия ценоразпис

От днес хлябът вече струва 80 стотинки, лично се убедиха хасковлии в магазините. Същата е цената и на типовия хляб. Белият е по-евтин с 5 стотинки само ако не е нарязан. До вчера самуните вървяха съответно 65-60 стотинки. „Казаха ни, че след 2 седмици ще има нова цена. По-висока“ многозначително каза собственичка на хранителен магазин. Сред колегите и упорито се носи слухът че до края на годината насъщния отново ще подгони единия лев. При това за самун. В началото на тази година белия хляб се продаваше за 90 ст.

Цената е неокончателна според неофициални източници от хасковския хлебозавод. Официално, никой не вдигна дадените за връзка телефони за да даде някакво обяснение. Обяснението на хасковския съюз на хлебопроизводителите бе, че повишението отговаря на поскъпването на брашното. "Цената на тон брашно наближава 700 лв. Тенденцията е на по-нататъшно повишение" коментира председателят на съюза Янчо Вутов. Според него през следващия месец, хлябът ще скочи с още 10 стотинки до 90 и евентуално тогава ще се говори за стабилизация на цената. "Продаваме брашно на 600-650 лв" каза Пильо Пилев от  мелница в Конуш. Според него е налице стабилизация на цената на зърното и нов скок скоро не се очаква.

Според зърнопроизводителите обаче това не е така. „Заради дъждовете пшеницата покълна и става само за фураж“ заяви земеделецът Тенчо Тенев от фирма „Клас 95“. Щетите не са само в северна България. 20 % от ожънатото зърно в хасковско също вече е покълнало, уточни той. Цената на пшеницата в хасковско ще скочи до безпрецедентните 360 лв на тон, прогнозира той. По това време през други години изкупната цена едва се „отлепяше“ от първоначално предложените 180 лв на тон.

И зърнопроизводители и мелничари обаче се обединиха в становището че при настоящите цени на суровините за производство на хляб, цената на насъщния е нормална. "Дори е евтино" допълни Пилев и добави че това е може би най-ниската цена в Европейския съюз.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини