От х:

Днес в x:

Пътни полицаи спират да глобяват, недоволни

Испанските магистрали са претоварени от автомобили в сезона на почивките, но шофьорите не се притесняват особено, че ще бъдат спрени и глобени.

Причината е доста странна - страната е затънала в икономически проблеми. Пътните полицаи, разгневени от намаляването на заплатите им, пускат нарушителите само с предупреждения, вместо да им пишат актове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През юни - първия месец, в който държавните заплати бяха съкратени с 5% в рамките на план за икономии - броят на глобите, написани от патрулни полицаи, e спаднал с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на пътния отдел на Гражданската гвардия. Данни за юли все още няма, но медии съобщават, че снизходителната политика да се пускат шофьорите само с предупреждение се засилва. Това поражда съмнения дали сигурността на пътя не е изложена на риск в една от най-големите туристически дестинации в Европа. Броят на смъртните случаи в катастрофи миналия уикенд е най-големият досега от началото на годината.

Протестът на полицаите, заклеймен от испанския печат, е поредното главоболие за правителството, което вече бе разтърсено от заплахата за стачка на авиодиспечерите, чиито заплати също бяха съкратени в името на финансовата дисциплина.

Пътните полицаи не са заявили открито, че ще подминават нарушенията, но техен началник признава, че го правят. Служител на Независимата асоциация на Гражданската гвардия каза, че протестът започнал спонтанно след обявяване на намалението на заплатите и след това се разраснал.

Служителите в пътния отдел на Гражданската гвардия, който е около 10 000 души, вече са ядосани, защото вземат по-малко в сравнение с другите полицаи в Испания - заплатите им са от 1600 до 1800 евро. През април в отдела бе разпоредено служителите да използват радиостанциите си повече от мобилните телефони и да прекарват повече време в паркираните си коли, следейки за нарушители, вместо да патрулират през цялото време, за да се пестят пари.

Пътните полицаи от Гражданската гвардия могат да получават бонуси в размер на 150 евро всеки месец според реформа от  юли - писането на актове им дава повече точки, отколкото ако помогнат на шофьор, чиято кола се е повредила.

Националният всекидневник "Ел паис" отправи критики и към двете страни - към пътните полицаи, че оказват натиск чрез тактика, която може да застраши сигурността по пътищата, и срещу правителството, че създава впечатлението, че работата на пътните полицаи е повече да създават приходи чрез глоби, а не да пазят шофьорите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини