От х:

Днес в x:

В Китай бе блокиран достъпът до "Гугъл"

Компанията "Гугъл" обяви, че "практически на цялата територия на континентален Китай достъпът до китайския сегмент на текстовата търсачка е блокиран", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Частично е блокиран и достъпът до търсенето на изображения чрез "Гугъл". Компанията обяви, че все още не може да коментира създалото се положение. В началото на месеца бе съобщено, че китайските власти са подновили лиценза на "Гугъл" за предоставяне на услуги в Китай. Няколко дни след това високопоставен представител на китайското министерство на промишлеността и технологиите съобщи, че "Гугъл" се е съгласила да спазва законите за цензура в Китай и е направила някои промени в "ресурса на търсене" на китайски език. Съобщението предизвика спадане с 0,57 на сто на акциите на "Гугъл" на фондовата борса в Ню Йорк, посочва АФП.

Годишният доход на "Гугъл" според ИТАР-ТАСС се изчислява на 24 милиарда долара.От общата сума между 240 и 600 милиона долара идва от Китай, който в момента е най-големият интернет пазар в света с огромен потенциал за развитие. "Гугъл" е заинтересован да запази присъствието си в Китай, за да може да използва сравнително евтините услуги на китайски програмисти с висока квалификация. Няколко часа по-късно "Гугъл" обяви, че достъпът до търсачката на територията на Китай постепенно се възстановява и че е много вероятно да става дума да технически проблем.

Асошиейтед прес не изключва възможността достъпът до "Гугъл" да е бил прекъснат временно по нареждане на китайските власти чрез технология, известна като "Великата огнена стена" - наречена така по аналогия с Великата китайска стена и английския термин "firewall" /буквално "огнена стена" или защитна стена/, който означава специализиран хардуер или софтуер, който проверява мрежовия трафик, преминаващ през нея и разрешава или забранява достъпа, съобразно определени правила.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини