От х:

Днес в x:

Масларова праща майките при Първанов

Емилия Масларова

Да поискат от президента Георги Първанов опрощаване на задълженията си за неправомерно получавани детски, посъветва днес майките депутатката от Хасково Емилия Масларова. Процедурата минава през общинските съвети, които трябва да се произнесат по всеки отделен казус, а след това президентът може да опрости задълженията им, уточни червената депутатка и бивш социален министър.

Масларова обясни, че не е търсена за помощ от майките. Младите жени простестираха срещу актовете от НОИ, с които бяха „зарадвани“ някои от тях. Според промени в закона ако след навършване на една година детето бъде дадено в „детско заведение“, майката губи 240 лв. месечно, които й се полагат, ако го гледа вкъщи. Новите условия обаче не са им били разяснени и много от тях записвали децата в ясли. До промяната в закона текстът се отнасяше само до настаняване в „детско заведение на пълна държавна издръжка“, т. е. в дом за сираци.

С промяната законодателят на практика е приравнил майките, дали рожбата си в ясла с тези, които се отказват от децата си.

В страната става дума за 500 – 900 такива случая, каза Масларова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини