От х:

Днес в x:

Червените описаха държавата в черно

Червените активисти: (отляво надясно) Светла Бъчварова, Димчо Михалевски, Емилия Масларова, Кристиян Вигенин, Иван Станчев

Един милиард лева по-малко ще влязат в бюджета тази година заради драстично увеличения акциз на цигарите. Това заяви на пресконференция в Хасково бившият заместник министър на регионалното развитие Димчо Михалевски. Днес в областния град имаше истински десант на червени активисти – депутатката Емилия Масларова, кметицата на Смолян Дора Янкова, която е и председател на националното сдружение на общините в България, евродепутатът Кристиян Вигенин, Светла Бъчварова, шеф на хасковския областен съвет на БСП, д-р Илия Ваташки – шеф на червените в Пловдив.

Според Михалевски приходите от ДДС, които с актуализацията на бюджета бяха намалени от 6.8 млрд. на 5.84 млрд., също ще са по-малко от очакваното и реално ще са 4.7 млрд. лв.

Увеличават се съмненията ни, че се покровителства източването на ДДС, допълни бившият замминистър. Според него икономическото положение в България ще продължи да се влошава. Стагнация в икономиката и пълен провал при усвояването на еврофондовете на правителството на Бойко Борисов прогнозира Михалевски.

Дора Янкова бе още по-крайна. От всеки 100 лева данъци 97 лв. са държавни, а едва 3 лева отиват в общините, каза тя. В същото време на общините се прехвърля издръжката на социални и детски домове, през последните дни – и на културни институции като театъра например, каза тя, визирайки свои разговори с артисти за съдбата на смолянския храм на Мелпомена. Да не говорим, че издръжката на читалищата е отговорност на общините. И като капак местните власти трябва да осигурят съфинансиране на европейски проекти, които са за около 6 млрд. лв. От тях 1.8 млрд. отиват в държавата – 20 процента като ДДС, и още 12-13 процента във вид на различни данъци. А нас ни карат да вземаме кредити, за да успеем да усвоим евросредствата, допълни Дора Янкова.

Според евродепута Кристиян Вигенин по отношение на усвояване на средства от ЕС страната ни се е сринала от 14-то място през 2009 г. до 27-мо място през 2010 г. По думите му това е статистика на ЕС.

Тодор Кръшков

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини