От х:

Днес в x:

Зайците зад волана – до 30 км/ч в града. Преглед на националния печат

„24 часа": Бойко пуска почти ветото за отпуските

Изненадващ обрат в позицията си относно ветото на президента за отпуските претърпя ГЕРБ вчера. Късно снощи стана ясно, че управляващите най-вероятно ще подкрепят искането на президента за отмяна на спорните текстове в Кодекса на труда, според които всички натрупани дни отпуск досега трябва да се ползват до края на 2011 г. Миналата седмица социалната комисия отхвърли ветото. До промяната в решението се стигнало след среща на Борисов с бизнеса, довериха запознати.

 

„24 часа": Ал. Петров: Досието ми е манипулирано

"Има много информация, която съм предоставял, и сега констатирам, че тя липсва в работното ми дело. Тя касае националната ни сигурност, включително и на партньорите ни."

Това заяви вчера пред журналисти Алексей Петров, който бе засечен от тях в Съдебната палата, докато го водеха да се запознае по-подробно с новите материали, приложени по делото срещу него.

Прокуратурата ги представи миналия четвъртък, когато Софийският градски съд реши да остави Петров в ареста. Освен кадровото досие на бившия съветник на ДАНС става дума и за общо 21 негови рапорта като сътрудник на службата.

Заради тях делото се гледа при закрити врата. Петров е обвиняем като ръководител на група за рекет, пране на пари и склоняване към проституция.

 

„Труд": Два вируса тръшкат хиляди на седмица

Два вируса - единият с кашлица, а другият с разстройство, върлуват из страната. Те разболяват по над 1000 души седмично.

Толкова са официално регистрираните, но реалният им брой е няколко пъти повече, съобщи вчера за "Труд" д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Противоепидемичен" в Министерството на здравеопазването. Той обясни, че топлото време благоприятства "избухването" на някои вируси. Точно такъв е случаят с двете зарази.

От петък се очакват нови горещини, което означава, че прогнозата е за още повече заболели от летните болести.

 

„Труд": Оцеляването на синия политически етнос

Подкрепата "ала карт" за актуализацията на бюджет 2010 изключително точно илюстрира ситуацията на "Синята коалиция" в сегашния парламент. Тя подкрепя "общата посока", но жонглира с постоянни критики към отделните сектори на управлението и липсата на реформи; харесва реториката на финансовия министър, но намира все по-малко поводи да подкрепя решенията му; продължава да предлага своите решения и коментари, но остава все така неканен участник в случващото се.

"Синята коалиция" е заета да изглежда виртуозна под силата на неизбежния аргумент за ползата от края на "тройната коалиция", липсата на влиятелна политическа перспектива извън сегашното статукво и вътрешната си зависимост от някакви парчета власт и влияние. Външната принуда за подкрепа на правителството на ГЕРБ по линия на Европейската народна партия е по-скоро мит, особено след дългите години на откровено пренебрежение, граничещо с пълното игнориране от нейна страна към "старата десница". В сегашния момент този политически микс се продава като висш пилотаж.

 

„Стандарт": С батко зад волана

Драконовски мерки за младите шофьори готви КАТ.

Първите 6 месеца те ще сядат зад волана само с опитен придружител. Зайците ще вдигат най-много 100 км/ч на магистрала и ще пъплят с 30 в града. Ограниченията ще важат, докато новаците не навъртят 2 години стаж. През това време те ще имат само 13 вместо 39 точки в талона. Така ще внимават повече, защото при едно минаване на червено ще губят книжката.

Много по-тежки наказания очакват и шофьорите, които карат почерпени. Дори при 0,2 промила алкохол в кръвта, което се равнява на малка бира, водачи на рейсове и маршрутки стават пешеходци.

Промените в Закона за движение по пътищата ще бъдат внесени в парламента преди ваканцията, а депутатите ще ги разгледат най-късно наесен.

„Стандарт": Затвор за шефове с борч от осигуровки

Три години затвор и глоба от 1000 лева ще грози всеки шеф, който не осигурява редовно служителите си за пенсия и здраве. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които социалното министерство предлага. Те трябва да бъдат гласувани от парламента заедно с измененията на Кодекса за социално осигуряване. Целта на промените е да се стимулира плащането на налога и изсветляването на икономиката ни. Идеята отдавна се лансира от синдикатите у нас. За първи път при това правителство тя беше спомената от екс здравния министър Божидар Нанев. Той искаше тя да се въведе за неплащането на здравните осигуровки.

На практика промените приравняват неплащането на осигуровки от работодателите с укриването на данъци. Строгото наказание ще се налага, ако шефовете са забравили да платят над 3 хиляди лева осигуровки. Наказание ще сполетява и провинилите се счетоводители. При борч към НАП между 3 хил. и 10 хиляди лева те ще отнесат от една до пет години затвор и между 1 и 5 хиляди лева глоба.

„Монитор": 400 лeва глоба за шофьор на 2 бири

400 лв. глоба ще плаща всеки шофьор, позволил си да изпие две бири, преди да се качи на колата. Това става ясно от предложенията на КАТ за промяна в Закона за движение по пътищата, които се очаква да бъдат гласувани през септември. Предложението на експертите по пътна безопасност е почерпените водачи с промили от 0,5 до 1,2 да плащат глоби от 400 до 800 лева и да остават без книжка от 2 до 5 месеца. За всеки пътник в колата пияният ще плаща още по 300 лева. Санкциите за скорост, алкохол и шофиране без книжка ще бъдат завишени през есента, защото това са нарушенията, заради които загиват най-много хора, обяви зам.-шефът на Охранителна полиция Алекси Стратиев след вчерашното заседание на държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението. „Анализите сочат, че 50% от катастрофите с убити са резултат от превишена скорост, 8% са заради употреба на алкохол, а 10% са заради неправоспособност", допълни той. Според предложенията на КАТ за висока скорост в населените места глобата ще стане от 200 до 500 лв.

„Монитор": До 1 милион глоба за ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН

До 1 млн. лв. глоба могат да отнесат ЧЕЗ, ЕВН и Е.Он заради нарушения на лицензионните условия, съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Минималната санкция, която може да им бъде наложена, е от 20 хил. лв. За всяко дружество глобите ще са различни и ще бъдат наложени съобразно нарушенията, допълни той. Нарушенията са констатирани в резултат на регулаторния одит, който ДКЕВР извърши на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП). Резюме от доклада по одита беше публикувано на сайта на регулатора късно вечерта в понеделник.

„Монитор": Колите и имотите на митничарите на светло

Имуществото и доходите на митничарите да станат публично достояние, като бъдат публикувани в специален регистър в интернет, разкриващ в каква къща живее и на каква кола се вози всеки един от тях. Такова предложение за промяна в закона за митниците са отправили до премиера Бойко Борисов и парламентарната шефка Цецка Цачева от Института за модерна политика. Според инициаторите на идеята имотите и колите на служителите към подопечната на Ваньо Танов агенция да бъдат извадени на светло, в редица изследвания за ръста на корупцията през последните години именно митниците са сочени като едно от най-сериозните огнища на такива практики.

„Дума": Излъгали синдикатите за пенсионната реформа

Предложенията на кабинета за промени в Кодекса за социално осигуряване нямат нищо общо с водените по-рано дебати. Това заяви вчера Мика Зайкова, експерт към КТ "Подкрепа". От КНСБ също обявиха, че не са подкрепяли правителствените идеи. "Заявеният от министър Тотю Младенов вариант за увеличение на осигурителния стаж, при това наведнъж с 3 години от 1 юли 2011 г., който според министъра е избран с участието на социалните партньори, никога не е бил подкрепян от КНСБ", се казва в официалното им становище.

От една страна, се маха таванът за осигуровките за безработицата, а от друга - увеличава се осигурителната основа с още три месеца, обясни още вчера Зайкова. Проектът на правителството предвижда осигурителният стаж за жените да се увеличи на 37 години, а на мъжете - на 40, без да се увеличава възрастта за пенсиониране. "Това не е вярно, защото за категорийния труд се увеличава както осигурителният стаж, така и възрастта - за жените с 5 години, за мъжете с 3", опонира Зайкова и се аргументира, че условията на труд на миньорите, летците не са се подобрили. Тя е категорична, че има места, където нищо не може да се промени, защото просто трябва да се запази здравето на човека и допълни:. "Иначе бихме могли да напишем следното - пенсионната реформа в един ред - ще работите, докато умрете". Днес Зайкова ще предложи на КТ "Подкрепа" да не подкрепи проектозакона.

„Сега": МВР ще кърпи пътищата с по-тежки глоби за шофьорите

Така средства за подобряване на инфраструктурата ще се акумулират от три места - от данъците за МПС, от винетни такси и от глоби.

С промените в закона сериозно се вдигат санкциите за превишена скорост. От 100 на 200 лв. скача глобата за шофиране с между 21 и 30 км/ч над позволеното в населено място. Най-тежко ще е наказанието за каране с над 50 км/ч над допустимата скорост - за всеки превишен километър ще се добавят по 20 лв. към твърдата санкция от 500 лв.

В извън населено място глобите за превишена скорост варират между 100 лв. за надхвърляне на ограничението между 21 и 30 км/ч и 400 лв. - за над 51 км/ч над ограничението плюс по 20 лв. за всеки следващ километър.

По-строги стават санкциите за рисковите и неправилните изпреварвания, от които между 2000 и 2009 г. са загинали над 2700 души.

 

„Дневник": И "Шеврон" иска да търси алтернативен газ в България

По-малко от седмица след като публично попита какво става с диверсификацията на енергийните ресурси в България, американският посланик в България Джеймс Уорлик представи вчера интереса на "Шеврон" да проучват находища на шистов газ в страната. Той обясни, че България има потенциал за добив на 25 млрд. куб.м шистов газ на година, ако бъдат доказани залежи от него. Това може да промени пазара в региона, както се случи в САЩ, каза Уорлик.

На шистовия газ се гледа като на най-сериозната алтернатива на природния газ, който ако започне да бъде добиван в някой европейски страни (сериозни проучвания и подготовка има в Полша, където се смята, че е едно от най-големите находища на континента) ще намали значително влиянието на Русия и доминацията й на пазара на синьо гориво.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини