От х:

Днес в x:

Украйна настоява, че "Южен поток" е икономически неизгоден

Министерството на външните работи на Украйна настоява, че строителството на газопровода "Южен поток" е икономически неизгодно. Проектът предвижда транспортирането на природен газ по дъното на Черно море, като се заобикаля украинската територия, предаде РИА Новости.

"Украйна смята, че "Южен поток” не е необходим. По проекта има много разходи и той няма никаква допълнителна стойност, тъй като не се базира на допълнителни източници на газ”, заяви украинският министър на външните работи Константин Гришченко.

Според него газопреносната система на Украйна може напълно да осигури надеждни доставки на газ за Европа. „По такъв начин изобщо не е необходимо да се хабят излишни средства, които така и така на никого не стигат", отбеляза той. От своя страна финландският външен министър посочи, че неговата страна е за диверсификация на енергийните доставки. "Ние подкрепяме "Северен поток", подкрепяме и "Южен поток", ще подкрепим и "Набуко", но в краткосрочно измерение, тъй като в дългосрочно природният газ е ресурс, който постепенно умира. Ето защо, ние трябва да мислим за други източници", заяви той.

През Украйна се транспортира 80% от руския газ за Европа. Страната се опитва да убеди Русия в несъстоятелността на "Южен поток", който ще й отнеме възможността да отделя за себе си част от горивото.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини