От х:

Днес в x:

Искат от 200 животновъди да връщат 300 бона, протестират 20

Бойко Синапов

С провал завърши опитът на животновъди да организират протест в центъра на Момчилград. От очакваните 200 човека се събраха не повече от двадесет. Полицаите, които охраняваха проявата, бяха повече от негодуващите. Инициативата за протестта е на председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Синапов се прочу с масовите протести срещу земеделската политика на Тройната коалиция. За благодарност след изборите от ГЕРБ го назначиха за шеф на местната земеделска служба в Кърджали, но се оказа, че няма висше образование, а и има дългове към НАП.

Негодуващите в Момчилград се оплакаха, че са получили писма от Разплащателната агенция да върнат суми от 800 до 14 000 лева на човек, заради надписани площи с пасища, които са били субсидирани с европари. Получените субсидии са изплатени за площи, декларирани през 2007 г. Държавата ни отнесе санкции от еврокомисията за некоректността и далаверите на стотици животновъди. Затова и режимът за контрол се затегна. Общата сума, която имат да връщат около 200 животновъди от Кърджалийско надхвърля 300 000 лева.

Според Бойко Синапов действията на разплащателната агенция са поредния шамар срещу развитието на животновъдството в Родопите и страната. Моментът не е избран случайно. Действа се във време, когато се търси алтернатива на тютюна в страната. Очаквайте протести и в Смолянско, Гоцеделчевско и Харманлийско, предупреди Синапов.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини