От х:

Днес в x:

Русия помагала за сестрите в Либия. Преглед на националния печат

„Сега": Дянков: "Евростат" ще направи рутинна проверка през есента

Европейската статистическа служба "Евростат" ще направи рутинна проверка в България през есента. Това е станало ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Брюксел с европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.
Такива проверки предстои да бъдат извършени във всички държави-членки. "Надявам се, че след разговора ни днес ще бъде изчистена темата относно детайлите по актуализацията на бюджета", каза министър Дянков след срещата си с Оли Рен. "Актуализацията на бюджета още е в Народното събрание и официално ние можем да я нотифицираме само след като я одобри парламентът", поясни вицепремиерът. Въпреки това, той е представил детайлно данните, заложени в актуализирания бюджет за тази година, който се очаква до две седмици да бъде одобрен на второ четене в пленарна зала.

 .

„Стандарт": Примаков помагал за сестрите в Либия

Бившият премиер на Русия акад. Евгений Примаков помагал за освобождаването на сестрите ни в Либия. Това стана ясно вчера, докато президентът Георги Първанов награди човека от Москва с почетен знак. Държавният глава разказа, че докато е била драмата с нашите медицински сестри в Либия, Евгений Примаков е бил един от дипломатите, с които страната ни е била в чести консултации. Вече 9 години руснакът е председател на Търговско-промишлената палата на Русия.
"Съвместните българо-руски енергийни проекти отговарят на европейския национален интерес и е крайно време това да бъде разбрано. Оптимист съм в този припламнал дебат", каза пък Първанов снощи в НДК при представянето на книгата на Примаков "Светът без Русия?".


"24 Часа": Общо 115 г. затвор поиска прокуратурата по САПАРД

Общо 115 години затвор поиска прокуратурата за подсъдимите по делото САПАРД. 17 години за бизнесмена Марио Николов, 14 години за съпругата му Мариана и по 12 за останалите 7, обвинени за източването на близо 7 и половина милиона евро от европейската предприсъединителна програма.
Прокуратурата настоя съдът да постанови конфискация на цялото имущество на подсъдимите.
„Изкупителната жертва трябва да получи не по-малко от 17 години. Аз се чувствам изкупителна жертва. Държавата е решила да ме принесе в жертва. Какво толкова? Ще се лиши от един свой български гражданин и точка по въпроса. За да извлече определени дивиденти. То е ясно", заяви Марио Николов по повод присъдата си.

„Труд": Няма да останем без газ, обеща министър

Няма опасност да останем без газ. Икономическият министър Трайчо Трайков заяви това вчера по повод напрежението около руските енергийни проекти и изказването на президента на "Газпром" Алексей Милер, че през следващите години газът ще поскъпне до 50%. "Винаги сме имали коректни взаимоотношения с Русия", допълни Трайков. В момента текат преговорите с "Газпром" за подновяване на договора за доставки.
Икономическото министерство няма отново да задължи "Булгаргаз" да продава на занижена цена. През това тримесечие ведомството оряза поскъпването от 11% на 6%. Предвижданото сега увеличение е с 29,6%, като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране смята да го намали до 24-25%.

„Новинар": Вдигат пенсиите от догодина

Пенсиите ще бъдат увеличени догодина, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на публична дискусия за пенсионната реформа. През изминалите месеци премиерът Бойко Борисов многократно заявяваше, че скоро време няма да има покачване на парите за възрастните хора, ако не си върнем доверието в Брюксел и не започнем да усвояваме пари от еврофондовете.
Последното увеличение на пенсиите беше през юли 2009 г. с 9 процента. От своя страна социалният министър доскоро твърдеше, че покачване на парите за възрастни хора ще стане само след като реформата в пенсионната система стане факт. Младенов каза, че все още не е ясно с колко ще скочат средствата за старост, както и кога точно ще се случи това.

„Дума": Автомагистрала "Люлин" взе нова жертва

Четвърта за тази година трудова злополука на автомагистрала "Люлин" завърши със смърт. Загиналият на строителната площадка край с. Голямо Бучино работник е на 60 г. и е от Перник. Около обяд работници докарали колегата си в пернишката болница с черепно-мозъчна травма, голяма кръвозагуба и в състояние на клинична смърт. Въпреки усилията на медиците мъжът издъхнал.
Според запознати с инцидента мъжът седнал да обядва в близост до мостова колона, свалил каската си и бил ударен от чук, полетял от колоната. Загиналият е работник на турската фирма "Мапа Дженгиз".
На 17 април вечерта на същата строителна площадка загинаха трима турски работници. Работниците били на 30-метрова мостова колона, когато при изливане на бетон арматурното скеле поддало. Те паднаха от близо 20 м височина. Двама загинаха на място, третият почина в пернишката болница, а на строителния обект липсваше осветление, което затрудни и работата на спасителните екипи и разследващите случая.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини