От х:

Днес в x:

70 годишна превърна блок в цветна градина, полива от спукан водопровод

Баба Ваня полива всеки ден градинката пред своя блок

70 годишната Баба Ваня Лозева от хасковския квартал Червена Стена сама поддържа зелената площ около блок 11. Всяка сутрин в 6 часа и всяка вечер около 20 часа жената полива с кофи цветята и овошките които сама е засадила пред блока преди 3 години. „По нея си сверяваме часовника“ шегуват се живеещите в квартала. За над 100 семейства живеещи в блок 11 обаче баба Ваня е повод не за шеги, а за искрена благодарност. „Благодарение на нея блокът ни е един от най-зелените в квартала, а сигурно и в града“ категорична е леля Меврие. Най - благодарни са децата, заради овошките които Ваня е засадила. Кайсии, праскови и неизбежните джанки радват всяко лято малчуганите от целия квартал не само блок 11.

Всичко започва преди три години когато общината засажда дръвчета откъм улица „Панорама“. По късно се бодват и няколко фиданки от скъпата Туа. Никой обаче не ги поддържа и доста от дръвчетата са изпочупени, а храстите утъпкани. Като се добави и жегата през лятото, се получава една градинка която повече прилича на занемарено пасище. Ваня се заема с плевене прекопаване и засаждане на мястото. Сама купува овошки и семена за цветя, прави опънати по конец лехи. Започва да прекопава и полива и градинката от другата страна на блока. Вода взима от една дупка на 50 метра от лехите. Там от години има пукнат водопровод и често избива вода. Жената прави към стотина курса всеки ден с ведрата на ръце. По различно време и помагат и хората от блока. За разлика от тях, бабата не пропуска нито ден.

Блок 11 е с пищен зелен пояс

Въпреки възрастта си, жената работи и като чистачка във ВиК Бунар. Шефът и влиза в положение ако закъснее понякога, защото знае за ангажиментите към зелените и питомци.

Всеки ден по 100 пъти между дупката с водата и блока/на заден план/

Разликата между блок 11 и следващият е видна от пръв поглед. Освен че никъде другаде няма овощни градинки, тук всичко е чисто и подредено, макар в съседство работници от програмите по заетост на бюрото по труда, правят оборка на междублоковите пространства. 7-те жени и мъже от 18 до 50 годишна възраст обаче не се впрягат особено. Дават си чести почивки през които берат липов цвят от цъфналите дръвчета. През това време Ваня ситне около тях с кофите. За разлика от мнозина, знае задълженията към града си. При това изпълнявани съвсем безкористно.

Г.Христов

Липов цвят на аванта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини