От х:

Днес в x:

Учени: GSM-те не причиняват тумор

10-годишно изследване "оневини" мобилните телефони

Задълбочено научно изследване не откри категорична връзка между използването на мобилни телефони и рака на мозъка. В продължение на 10 години Международната агенция по изучаване на рака е изследвала над 13 хиляди абоната от 13 държави, предава AFP.

Учените не са успели да докажат, че умерената употреба на клетъчни телефони повишава риска от раково заболяване. Резултатите сочат, че използването на GSM-а по час и половина на ден в продължение на 10 години няма никаква връзка с развитието на тумор на мозъка.

Изследването допуска, че при по-интензивно и дълготрайно използване на мобилна връзка здравето на човека може да бъде застрашено. Необходимо е допълнително изследване обаче, което да даде еднозначен отговор на този въпрос.

Изследването е финансирано от некомерсиални организации на ЕС, както и от производители на телекомуникационно оборудване.

Наскоро пък стартира още по-амбициозен проект, наречен COSMOS, в рамките на който учените ще изследват всички аспекти на влиянието на мобилните телефони върху здравето на човека в продължение на 30 години. В изследването ще участват 250 хиляди доброволци от пет европейски държави.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини