От х:

Днес в x:

Искат интернет потребителите да бъдат следени чрез доставчиците

Трафикът в интернет да бъде следен чрез доставчиците, като така да бъде ограничено пиратството, предлагат от звукозаписната индустрия и производителите на софтуер. За целта, според тях, от МВР трябва да съдействат това да стане доброволно, в противен случай да бъдат предприети законодателни мерки. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че подобни мерки трябва да бъдат обсъдени и с гражданското общество у нас преди да бъдат приети.

Изпълнителният вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия Франсеез Мур смята, че чрез доставчиците на интернет и съвместната им работа с МВР може да бъде ограничено пиратството. Така този от потребителите, който предлага или тегли пиратски софтуер, или филми ще получава предупреждение два пъти, а след това ще бъде санкциониран. За да стане това факт, интернет трафикът трябва да бъде следен чрез доставчиците.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че за да бъдат предприети мерки срещу пиратството, те първо трябва да бъдат обсъдени.

„Поредните законодателни промени трябва да бъдат консенсус както на гражданското общество, така също и политически консенсус, и смятам, че изработването на подобни законодателни мерки трябва да стане от съвместната работа на гражданското общество, на представителите от този бранш и също така на институциите, които трябва да защитават интелектуалната собственост", каза още Цветанов.

България е на първо място в ЕС по отношение на пиратството в интернет, а 60 процента от софтуера, който се използва у нас, е нелицензиран - стана ясно по време на срещата в МВР.

Вътрешният министър Цветан Цветанов и представители на звукозаписните компании и производителите на софтуер подписаха меморандум за разбирателство. В рамките на споразумението ще бъдат обсъдени редица мерки за противодействие на интернет пиратството у нас.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини