От х:

Днес в x:

6 г. затвор за стек цигари без бандерол. Преглед на националния печат

„24 часа": Царски министър продал летище по 1,8 евро на кв. м

13,8 хектара от бивше летище до Сапарева баня по 1,8 евро за кв. м е продал военният министър от НДСВ в предишното правителство Веселин Близнаков. Това твърди екологът от "Зелени Балкани" Константин Дичев в сигнал до главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Цветан Цветанов. Земята била продадена на фирмата "Рила спорт", която искаше да строи ски курорта "Супер Паничище".

Според неофициална информация на в. "24 часа" прокуратурата вече е започнала проверка по сигнала.

Малко преди сделката на фирмата "Маунт форест" били продадени още 13,6 хектара по 3,6 евро на квадрат, които веднага били препродадени на "Рила спорт" на същата цена, пише екологът. Според Дичев реалната цена по това време била 60 евро на кв. м, а след получаване на земята компанията я ипотекирала за 4 пъти повече пари от дадените на МО.

 

„Труд": Влаковете ни незаконни

БДЖ  извозват клиентите си с незаконни локомотиви и вагони, научи "Труд". Масово подвижният състав на жп превозвача е с изтекъл сертификат за безопасност и не е минал на технически преглед. От общо 320 локомотива, които са в движение, за около 300 няма документ, че са безопасни.

Половината вагони също са без сертификат. От транспортното министерство потвърдиха информацията.

Оказва се, че от общо около 5000 товарни вагона в БДЖ едва 1300 са със сертификат за безопасност. При пътническите превози в момента в движение са 430 вагона. От тях обаче само 230 имат сертификат. При старите електрически влакове от 20 само 2 са с документ за безопасност. Самите БДЖ нямат удостоверение за безопасност.

 

„Труд": Мистериозна подписка за конгрес подлуди БСП

Мистериозна подписка за свикване на извънреден 48-и конгрес на столетницата, подлуди БСП. В партията от миналата седмица се говори, че се готви акция за смяна на лидера Сергей Станишев преди лятната ваканция на парламента.

"Аз пътувам много, но не съм срещала тази подписка, нито знам, че ще се обсъжда на пленума в петък", пошегува се Катя Николова, секретар на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Неин колега в ИБ сподели, че е говорил със стотина от 181 членове на Националния съвет, но никой не бил виждал подписката.

 

„Стандарт": Закон не дава бебе на 80 000

Сбъркана наредба не позволява на 80 000 български семейства шанса да имат деца. С решение на Министерския съвет в началото на 2007 г. е приета Наредба номер 28, която забранява на жени над 43-годишна възраст да преминават през процедури за ин витро оплождане. В момента броят семействата, които попадат под ударите на този документ, е над 80 000. А според официалната статистика двойките с репродуктивни проблеми у нас наброяват 200 хиляди.

"Само в България има въведена толкова ниска граница на възрастта за ин витро процедури. В Гърция например двойките с проблеми при зачеването имат право да опитват до 50-годишна възраст", коментира известни в тази област доктори. Справка в стандартите на Световната здравна организация пък сочи, че репродуктивната възраст на жената е до 49 години. Във Финландия законът разрешава замразени ембриони от жените да бъдат съхранявани за неопределен период от време - в случай, че се наложи асистирано забременяване.

„Стандарт": Бирници почнаха "Депутат"

НАП подпука депутати. Бирниците проверяват доходите на няколко парламентаристи от Великотърновско за 5 години назад.

Единият от тях е независимият Тодор Великов от РЗС. "Настина ме проверяват. Искаха ми документация на мен и на семейството ми - какви доходи имам, какви имоти. И това за 5 г. назад, за да сравняват нещата. Проверката е по анонимен сигнал, получен в комисията по корупция, че притежавам част от мотел "Света гора" в Търново", обясни депутатът Тодор Великов, който е издигнат от старозагорската листа на РЗС.

„Монитор": 6 г. затвор за стек цигари без бандерол

До 6 години в затвора може да лежи всеки, който бъде заловен със стек цигари без бандерол. Промяната в Наказателния кодекс, която влезе в сила преди две седмици, цели да удари търговията с контрабандни стоки на дребно, научи „Монитор". При редакцията на нормативния акт депутатите са премахнали думата „на склад" от чл. 234 от НК. Без нея текстът се променя така, че всеки, който продава или притежава акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, се наказва със затвор от 1 до 6 години затвор. Идеята е, че при стария текст разследващите са били длъжни да докажат, че намерените контрабандни стоки се държат на склад от бандита и така често престъпниците отървавали решетките Друг от честите случаи са ромките по пазарите, които продават цигари без бандерол. Когато полицията ги задържи, те обясняват, че папиросите са за лична употреба и се налага ченгетата да ги пуснат на свобода. След поправките в Наказателния кодекс е увеличено наказанието и за престъпните групи, занимаващи се с контрабанда, в случаите на заловени големи количества стоки без бандерол или при рецидив. Сега максималната присъда в тези случаи става 8 години, а минималната 2 години. Според запознати увеличението на наказанието е направено с цел подобни казуси да могат да се разследват и чрез използване на специални разузнавателни средства.

„Монитор": Магистралата София - Ниш готова през 2012 г.

Магистралата София - Ниш трябва да бъде готова до края на 2012 г. За това се договориха премиерите на България и Сърбия Бойко Борисов и Мирко Цветкович вчера. Нашият правителствен лидер бе на еднодневно официално посещение в Белград. В делегацията бяха още вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Тази магистрала е живот. Надявам се да я откриваме заедно през 2012 г.", каза Борисов след срещата. В момента главният архитект на столицата Петър Диков разработва проекта за изграждането на първокласния път от София до сръбската граница, който ще бъде дълъг 60 километра. Скиците трябва да бъдат готови до края на годината. "Страната ни ще кандидатства за 350 млн. евро от фондовете на ЕС за изграждане на българската част от шосето.

„Монитор": Свиха 12 бона от каса на метрото

12 600 лв. бяха задигнати от бюро за билети и абонаментни карти за градския транспорт срещу метростанция "Сердика". Обирът е станал около 1,15 часа в нощта на неделя срещу понеделник. Двама мъже разбили ключалката на стъклената врата и влезли в офиса, намиращ се в подлеза на ЦУМ. За не повече от 2 минути бандитите успели да отворят металната каса и да свият всичките 12 600 лева в нея. Обирджиите са имали предварителна информация, защото са били наясно, че ключът за сейфа стои в будката. Поради тази причина дори не им се наложило да разбиват касата, а я отворили с оригиналния ключ. Извършителите не се стреснали и от факта, че бюрото се охранява от СОТ. Въпреки че полицаите пристигнали за няколко минути, обирджиите успели да избягат. Охранителните камери са записали как двама мъже бягат в посока ЦУМ. В удара се е включил и трети бандит, обясниха вчера от столичната полиция. Той следил за полиция и случайни минувачи, които биха осуетили обира.

„Дума": Пациенти ще пият протестно кафе

Пациенти ще протестират пред Министерството на здравеопазването на 4 май по обяд. Причината е, че държавата заменя лекарствата за болни след трансплантация на органи с по-евтини, без да се отчита ефектът от терапията. Около 300 души са с присадени органи. 10 пъти повече са бъбречно болните, които живеят благодарение на хемодиализа. "В 29-те общински диализни центъра апаратурата не е подменяна от 6-7 години", коментира за ДУМА Иван Димитров от Асоциацията на хората с бъбречни заболявания. Той поясни, че в края на 2008 г. правителството е отделило 10 млн. лв. от бюджетния излишък за закупуване на диализни апарати в 35 държавни болници. В края на 2009 г. в бюджета се предвидени други 10 млн. лв. за обновяване на апаратурата в 29-те общински диализни центъра. Обещания, че парите "тръгват", пациентите получили и по време на форум в началото на март от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов. Тревогата им обаче е сериозна, след като стана ясно, че новата министърка на здравеопазването спря всички търгове за медицинска апаратура поне за три месеца.

„Сега": Проблемните заеми към банките скочиха 3 пъти за една година

4.87 млрд. лв., или 12.58% от всички отпуснати от банките у нас кредити, са проблемни. Това става ясно от публикуваната вчера статистика на БНБ към 31 март. За последната година проблемните заеми са се увеличили с 3.36 млрд. лв. и сумата е тройно по-голяма в сравнение с март 2009 г.

Под "лоши и преструктурирани" БНБ разбира кредитите с просрочие над 3 месеца и тези, при които заради влошеното финансово състояние на кредитополучателя заемът е бил предоговорен - например удължен е срокът, намалени са вноските и т. н. Това значи, че не всичките 4.87 млрд. лв. са безвъзвратна загуба за банките и някои може би ще бъдат изплатени. Миналата година от БНБ заявиха, че риск за банковата система ще има, ако размерът на лошите кредити надхвърли 16%. Тогава ще трябва да се взимат специални мерки за защита на трезорите.

Най-сложна е ситуацията с лошите жилищни кредити, които са скочили 6 пъти - от 2.6% преди година на 12.06%, или от 206 млн. лв. на малко над 1 млрд. лв.

 

„Дневник": Стари играчи в новия конкурс за боклука на София

Четиринадесет фирми и консорциуми се борят за минимум 60 млн. лв. на година, които Столичната община плаща за почистването на голямата част от града. Офертите на кандидатите да събират боклука през следващите четири години в 19 цели района и в част от "Триадица", обособени в 7 зони, бяха отворени в понеделник.

Повечето участват като обединения и консорциуми и така заобикалят ограничението от максимум 2 зони за кандидат. С най-много консорциуми играе "Титан-АС", който в момента чисти осем от софийските райони. Сред кандидатите са още седем от сегашните девет чистача на града. Оферти подадоха и германска, румънска и турска компания.

От дружествата, които събират отпадъците в София, в конкурса не участва само австрийската "Заубермахер". Тя вече сключи 7-годишен договор за боклука в районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица", които останаха извън сегашната поръчка. Той ще влезе в сила на 1 май.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини