От х:

Днес в x:

Гергов на съд за панаира. Преглед на националния печат

„Стандарт": Облакът ни подмина

Облакът от вулканична пепел ни подмина и в момента не се наблюдава нищо необичайно над небето на България. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Концентрацията на праха над различните части на Европа е различна, уточняват синоптиците. Вечерта срещу понеделник облакът се е разпрострял над Северна Франция, но е бил с ниска концентрация на прах, далеч по-слаба в сравнение с началото, при изригването на вулкана в Исландия. Височината, на която се движи пепелта, също е различна. Днес се очаква времето да остане облачно с краткотрайни превалявания. Малко вероятно е обаче дъждът да съдържа и прах от исландския вулкан. Температурите ще се движат между 12 и 15 градуса. Очаква се слаб вятър, който сутринта ще духа от изток, а до вечерта ще се ориентира от северозапад.

„Стандарт": Гергов на съд за панаира

Георги Гергов отива на съд заради Международния панаир в Пловдив. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е завел дело срещу бизнесмена с искане да бъдат отменени решенията на общото събрание за вдигане капитала на дружеството. С този трик Гергов придоби мажоритарен дял в панаира за сметка на държавата. Целта на съдебния иск е държавата да си върне пълния контрол върху панаира, обяви Трайков навръх рождения си ден, който министърът не празнува, защото става на 40 г. Проверка на министерството показала, че има нарушения и при двете увеличения на капитала, направени на 21 декември 2006 г. и на 23 март 2007 г. Открити са и нарушения при решения на Министерския съвет, оглавяван от Сергей Станишев, както и в действията на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

 

„Труд": Операция "Ох, боли" за хора на Станишев

Новата шефка на здравната каса Жени Бумбарова-Начева, бившият зам. здравен министър Емил Райнов и Веладин Битолски, член на Националния съвет на БСП и бивш шеф на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев, от вчера са клиенти на Софийската градска прокуратура.
Срещу Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Райнов е обвинен, че заедно с Битолски са поискали над 17 млн. лева от шефове на фармацевтичния дистрибутор "Търговска лига".

„Новинар": Лечков отказва сам да освободи кметския стол

Кметът на Сливен Йордан Лечков категорично отказа сам да подаде оставка и да предизвика предсрочни избори в града на Сините камъни. Коментарът му е по повод искането на Окръжната прокуратура в Сливен временно да освободи кметския пост заради седемте повдигнати срещу него обвинения. Те са за извършени престъпления по служба, за злоупотреба със служебно положение, за нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание.
Лечков определи предявените срещу него обвинения като "тротоарна клюка" и поиска отвод на съдебния състав, който трябва да реши дали да бъде отстранен като кмет. Той поиска и оповестяване на разговорите между Иван Димов, който в момента работи като съдия в Сливен, и Красьо Черния. Според Лечков двамата са си говорили именно за него.

„24 Часа": Доценти и професори само към един ВУЗ

Доцентите и професорите вече ще са на съответен университет, а не национални звания. Това предвижда приетият закон за развитието на академичния състав.
Това е стресиращо за нашата гилдия, но така е по света, обясни вчера министърът на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов.
За да станат доценти и професори, учените трябва да публикуват трудове в специализирани научни издания плюс изискването да имат докторска степен.
Повече от половината от членовете на научното жури вече ще са външни за съответната институция. Така щяло да има реална оценка. Иначе било като жена да се гледа в огледалото и да казва: аз съм прекрасна, без да вижда всъщност, че е с мустаци и брада, пошегува се министърът.

„Стандарт": Горсов харчeл по $150 на нощ

Красимир Горсов, бащата на пострадалата при катастрофата с Максим Стависки - Мануела, е спал в хотел в Израел за $150 на вечер. Това разказа самият Горсов пред Софийския градски съд, където се гледа делото срещу него за неправомерно изразходване на средства от дарителските сметки на дъщеря му. Момичето е било на лечение в Израел от май 2008 г. до март 2009 г. Когато ходил до Израел, бащата носел суми от порядъка на 10 000 евро. Горсов заяви още, че плащал за хомеопатично лечение и за масажист, сам си купувал и самолетните билети и нощувките. Парите били дадени от бизнесмена Петър Христов, който също беше разпитан вчера.


„Дума": Два протеста на ГУСВ за заплати

На два поредни протестни митинга излизат работниците и служителите от ДП "Строителство и възстановяване". Първият е днес пред сградата на предприятието на бул. "Цар Борис III" 54 от 10,30 ч., вторият ще е в четвъртък, от 10,30 ч. пред сградата на МРРБ, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
От септември 2009 г. досега работниците и служителите на бившето ГУСВ не са получавали заплатите си в пълен обем, алармират синдикатите. Изплатени са само частични аванси за септември, октомври, декември и за февруари 2010 г. Въпреки въведената нова структура на предприятието и утвърденото ново щатно разписание в момента не са уредени трудовите правоотношения с персонала от закритите поделения и с оставащите преструктурирани звена. В нарушение на чл. 127 от КТ на персонала не е осигурена работа и функционални ангажименти в предприятието, вследствие на което има пълна неяснота за бъдещето му.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини