От х:

Днес в x:

Отвориха летищата София и Пловдив

Снимка: Reuters

Летищата в София и Пловдив са временно отворени за полети, информират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, позовавайки се на съобщението на изпълнителния директор на ДП "Ръководство Въздушно движение" Георги Ангелов. След прецизен анализ на ситуацията, свързана с движението на облака от вулканичен прах от Исландия, бе взето решение за временно отваряне на югозападното въздушно пространство.

Летище София ще обслужва заминаващи и пристигащи полети до 24 часа тази вечер, съобщи за Дарик изпълнителният директор на аеропорта Пламен Станчев. По думите му, ще бъдат обслужвани направленията, които са южно от България, тъй като на север и запад все още няма промяна в състоянието на въздушното пространство и не се извършват полети.

Въздушният трафик над страната беше спрян, всички летища бяха затворени от 9 часа сутринта. Пламен Станчев заяви пред Дарик, че официално са анулирани 58 полета по 23 направления от и за летище София. Сутринта са излетели два самолета за Рим и Мадрид, един самолет е кацнал от Триполи.

Причината е преминаването в атмосферата над страната на части от вулканичния облак, изхвърлен от исландският вулкан. Смята се, че някои от частиците са опасни за двигателите на самолетите и навигационната апаратура.

Въздушното пространство на височина 8000 м беше отворено за полети в 12.30 ч. местно време, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Облакът от вулканична пепел, който предизвика срив в самолетния транспорт в Европа, се насочва на юг, съобщава ДПА. Десетки хиляди пътници бяха блокирани на летищата по света заради исландския вулкан, който продължи да бълва пепел и земна маса.

Въздушното пространство на Румъния, България, Украйна и Северна Италия беше затворено за полети, след като подобни мерки бяха взети в Централна и Северна Европа и Британските острови. Очаква се те да останат в сила и днес, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини