От х:

Днес в x:

Димитър Недков: Побългарихме и масонството

Димитър Недков е писател и посветен в тайните на масонството Свободен зидар. Участник е във възстановяването на масонските ложи в България след демократичните промени през 1989 г. Заемал длъжността Велик оратор на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България. Недков е член на Международната академия на илюминатите в Рим. От 25 години проучва историята на световното масонство и развитието на братството по българските земи. Авторът  на 4 документални книги за масоните, за първи път вдига завесата на тайните общества  чрез средствата на романистиката в ”33. Заплахата Дан Браун”, която представи миналата вечер пред хасковска публика в регионалната библиотека” Хр.Смирненски”. В романа си авторът  дава отговор на въпроса: Има ли заплаха пред масонството днес?

-Г-н Недков, има ли заплаха пред масонството днес?

 -В крайна сметка отговорът е, че тайната на тайното общество ще си остане скрита. Въпреки Дан Браун.

-Какъв е пътят към масонството?

-Простичък- да бъдеш поканен или сам да пожелаеш да станеш масон. Всъщност хората възприемат братството и дори самата дума “ масон” като нещо страшно, едва ли не извънземно. Истината е, че масон означава “строител”,” майстор”. В най-мрачните времена на човечеството-Средновековието масоните са били единствените хора свободни да се придвижват, без разрешението на феодала. И това е заради естеството на работа им -да се прехвърлят от строеж на строеж.

В йерархията на масоните има 33 степени. Хората обикновено смятат, че изкачването към най-високата степен ти дава предимно власт. Истината е, че масонството не е състояние на членство. Израстването ти дава възможност да разсъждаваш, да трупаш познание.

Освен това, за разлика от други общности, масонството няма парво да декларира това, което осъществява като обществени проекти. Ако дадена ложа например направи библиотека в едн град, ще събере необходимите за това средства, но няма да афишира дейността си. Ще намери подходящата гражданска организация, чрез която ще афишира това. Смисълът е: нито един член на тази ложа да не може да има възможност някой ден да спекулира за свое благо с обществената дейност, която е извършил .

 -Водят се ожесточени спорове между някои от ложите в България за автентичността на изграждането и принципите им. Какво е вашето мнение, не побългарихме ли и масонството?

-Има няколко Велики ложи в България. Всяка от тях претендира да е принципал на масонските идеи. Около пет-шест хиляди българи - мъже и жени твърдят, че са посветени в тайните на масонството.

За съжаление, българите сме свикнали да ръзсъждаваме върху това, което ни раздалечава, а не какво ни събира. Кат очаст от обществото ни нормално е този начин на мислене да се прокрадва и при масоните. Самият спор за оригиналност между тях по същество ги отдалечава от философията на масонската доктрина. В този смисъл, мога да се съглася, че у нас масонството донякъде е побългарено.

-На презентациата си в бибилиотеката посочихте  Америка  като пример, че ако една държава бъде построена на масонските принципи, тя става световна сила. Разкажете повече за това.

-Примерите са повече от многозначителни. Напрактика първата масонска ложа в Америка, създадена от Банджамин Франклин, се е наричала”Клуб на приятелите на книгата”. В нея били обединени, казано на жаргон, всички „местни играчи”-от кмета през бизнесмените до шефа на митницата. Членският внос, който определили, бил, че за да бъдат обмитени всички техни пристигащи от Европа кораби трябвало да носят по 30 книги  от Стария континент. За предпочитане било това да са речници и и дебели научни трудове. Така за 3 години тази общост успяла да събере около 30 000 тома. С тях се поставя началото на първата библиотека в Америка. Тази във Филаделфия. И до днес поддържането на бибилиотечната системе в Америка е грижа на подобен тип общества.

Когато пък трябвало да бъде озаконена придобитата собственост на континента по времето на Джеферсън и е създаден закон за това, с част от събраните суми, към които президента дарява безвъзмездно 35 000 акра собствена земя, е  построен първия университет във Вирджиния.  

С друга част от парите мисионери тръгват из учебните средища на Европа и привличат с двойно по-големи заплати към Америка най-добрите преподаватели. Това напрактика е първото „изтичане на мозъци” от Европа към Америка.

 -Упорито се говори, че ще има филм върху книгата ви „ 33. Заплахата Дан Браун”, така ли е?

-Има разговори в тази посока, но като проект нещата още не са избистрени, така че е още рано да говоря за това.

 -Подготвяте следващ роман и обещахте, че в него ще разкриете някои от тайните на Земенския манастир. Ще кажете ли малко в аванс за това?

 -В предстоящия си проект търся отговорите:  Какво е довеждало монасите- преписвачи на ръкописите от Родос до полуда след няколкогодишна работа по трудовете през 19 век? Защо църквата се е отказала от обителтта през 60-те години на миналия век? Земенския манастир е бил години наред психиатрична клиника. Десетилетия е бил западнал до момента, в който Людмила Живкова се връща от Франция, където се е срещнала с принцесата на Монако и започва трескавото му възстановяване.

Всъщост в следващата си книга  ще разкажа реалната история и защо храма на манастира край Земен е в този си вид. Искам да разкажа, че от земите по левия бряг на р. Струма е тръгнало духовно учение, което е предизвикало реформацията и пресвещенството на Западния свят.

Признавам, че скритата ми цел да разбуля мистиката на това място, е изваждането на част от най-колоритното ни културно-историческо наследство. Макар, че не съм голям оптимист в тази посока, все пак се надявам, че тези факти ще направят България малко по-значителна страна за Света.

Интервю на Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини