От х:

Днес в x:

Невидима звезда обстрелва Земята със смъртоносни комети

Невидима звезда, пет пъти по-голяма от Юпитер, се крие в нашата Слънчева система и обстрелва Земята със смъртоносни комети, пише в. "Сън", цитиран от БТА.

Това не е сценарий за холивудски научнофантастичен филм, а изследване на специалисти от НАСА. Те смятат, че невидимата звезда, която са нарекли Немезида, е кафяво джудже. Според специалистите именно тя е виновна за масовите изчезвания на видове, които се случват на Земята на всеки 26 милиона години. 

Немезида не се вижда, защото излъчва само инфрачервена светлина. Учените смятат, че с гравитационното си поле звездата притегля ледени тела от Облака на Оорт - огромна сфера от скали и прах. Тези "снежни топки" се изхвърлят към Земята под формата на комети и причиняват опустошения, подобни на сблъсъка с астероид, изтрил динозаврите от лицето на планетата ни преди 65 милиона години. 

Специалистите се надяват да открият Немезида благодарение на новия телескоп ШИИТ /Широкоъгълен инфрачервен изследователски телескоп/ на НАСА, който сканира небето от януари.

През февруари ШИИТ изпрати първите си снимки на комета, откъснала се от Облака на Оорт. Първата "улика" за съществуването на Немезида е необичайната орбита на планетата-джудже Седна, открита от Майк Браун през 2003 г. 

Според специалистите "ексцентричната" орбита на Седна може да се обясни само с наличието на масивно небесно тяло като Немезида

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини