От х:

Днес в x:

10 куриоза, свързани с Оскарите

Най-странните събития и факти около престижните филмови отличия

The Hurt Locker - касов провал... и носител на Оскар
82-та церемония по връчването на престижните кино отличия донесе поредния куриоз в света на киното. 

Големият победител - военната драма The Hurt Locker, която спечели 6 статуетки, е продукцията с най-малко приходи в боксофиса, отличена за най-добър филм от Академията. Лентата на Катрин Бигълоу, станала и първата жена режисьор с Оскар, е спечелила едва 21 милиона долара в световен мащаб (14 млн. в САЩ). 

За сравнение - това е по-малко от 2% от сумата, която е спечелил блокбъстърът на Джеймс Камерън - Аvatar и то само в национален мащаб. 

Досегашният рекорд се държеше от "Ани Хол" на Уди Алън от 1977 г. с 38 милиона долара. Тук може би е и време да се запитаме дали пък носталгията на Академията по Джордж Буш и конфликта в Ирак са достатъчен мотив, за да наградиш един филмс Оскар, но това само там в Холивуд си знаят...

Сандра Бълок - и най-лоша, и най-добра актриса
Още един куриоз - Сандра Бълок, която искрено си признаваме, че не ни е любима е първата актриса, спечелила награди за най-лоша и най-добра актриса в един уикенд. 

Ден след като получи анти приза "Златната малинка" за участието си в комедията All About Steve, тя бе отличена и с Оскар за брилянтното си изпълнение в The Blind Side. 

Трябва обаче да признаем, че напоследък Бълок спечели доста червени точки, като особено ни хареса фактът, че бе единствената, появила се да си вземе Малинката. Ей на това му викаме боен дух...

Катрин Бигълоу - първата жена режисьор с Оскар
Тази година бившата съпруга на Джеймс Камерън - Катрин Бигълоу показа, че все пак е понаучила това онова покрай него и успя да го победи в пряк сблъсък за статуетката. 


С това тя стана и първата жена, печелила в категорията за режисура на Оскарите (а също така и едва четвъртата с номинация - преди нея за отличието са се борели италианката Лина Вертмюлер за "Седем красавици" през 1977 г., новозеландката Джейн Кемпиън за "Пианото" през 1994 г. и София Копола за "Изгубени в превода" през 2004 г.). 

Смеем обаче да твърдим, че след лекото разочарование, Камерън все пак е изпитал и известно успокоение. Защо ли?! Защото нито една от останалите му три бивши (или настоящата - Сузи Еймис) не се занимават с режисура...

Най-големият карък на Оскарите
Два са филмите, които имат най-много номинации за отличието (11), но нито една статуетка - The Turning Point и The Color Purple. 


Най-големият губещ в историята на Оскарите обаче e американският звукооператор Кевин О`Конъл. Той получава първата си номинация през 1984 г., а през миналата стигна и до номер 20 (за "Трансформърс"), но изненада... пак не спечели. 

Като се има предвид, че откакто наградата дебютира през далечната 1929 година, няма нито един творец с подобно постижение, Кевин все пак може да е горд със себе си. 

Ние пък пледираме, ако все пак решат да го наградят на следващите Оскари, направо да му връчат отличие за цялостно творчество...

Марлон Брандо и Робърт де Ниро - един "споделен" Оскар
Две от големите звезди на световното кино (една от които, за съжаление, вече не е сред нас), са единствените актьори, печелили златната статуетка за един и същи персонаж в различни филми. 

Разбира се, че говорим за култовия Вито Корлеоне от мафиотската сага на Франсис Форд К
опола - Тhe Godfather. Брандо е отличен за изпълнението си в първата част, а Де Ниро - в продължението.

Марлон Брандо и Оскар за... индианците
Като сме заговорили за големия актьор, тук е моментът и да припомним, че
той бе и един от най-известните активисти сред филмовите звезди. 

Брандо често демонстрираше отношение по различни политически и социални проблеми и един от тях бе този по изселването на индианците. Ето защо, когато бе отличен с втория си Оскар - именно за превъплъщението във Вито Корлеоне, той не се появи на церемонията. 

Вместо него обаче там стъпи... млада индианка, която предаде, че той се отказва от наградата в знак на протест срещу геноцида над коренните жители на Америка. 

По-късно и самият актьор заяви: "Още работя в Холивуд, само защото не ми достига достатъчно мъжество да се откажа от парите, които ми носи".

А знаете ли защо наградите се наричат .. Оскар?!
Прословутата златна статуетка първоначално носи названието Academy Award of Merit. Далеч по-популярното име се появява едва когато служителка в библиотеката на Академията на име Маргарет Херик вижда фигурката и на шега възкликва колко много прилича на чичо й Оскар. 

Явно това е подействало доста ентусиазиращо на колегите й, които през 1939 година официално приемат новото име. Самата Маргарет по-късно се издига дотам, че дори я назначават за директор, а на нас ни става мъчно, че нямаме роднина с по-интригуващо име...

Статуетката - от пластмаса до злато
Преди време Оскарите са били толкова ценни, колкото и кофичка от кисело мляко. Първите статуетки са от далечната 1928 година и са дело на скулптора Джордж Стенли. Отливат ги от бронз и ги пазят в специален сейф. 

До сравнението с млякото стигаме през втората свет
овна война, когато всичкият метал отива на фронта и те вече се произвеждат от най-обикновена пластмаса. 

По-късно дизайнът е изцяло променен и днес те са изработени от 93% калай, 2% мед, покрити отгоре с 24-каратово злато. Като се замислим, в бушуващата финансова криза нищо чудно, че се избиха за Оскарите тази година...

Оскар за... Оскар
Оскар Хамърщайн е единственият носител на приза, който му е и съименник. 


Той печели две статуетки - за най-добра оригинална песен - The Last Time I Saw Paris от филма Lady Be Good (1941) и It Might as Well Be Spring от State Fair през 1945 година.

Представяме си момента, в който на сцената обявяват: И Оскар се присъжда на... Оскар...

Има Оскари, няма Оскари
Церемонията по връчването на престижните отличия е отлагана точно три пъти. 


Първият път е през далечната 1938 година, когато уникално по мащабите си наводнение в Лос Анджелис е довело единствено до вариант гостите да "пристигат с лодки и логично шоуто е било забавено с една седмица, второто е при убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 година и датата била променена с два дни и последният е при стрелбата срещу президента Роналд Рейгън през 1981 година.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини