От х:

Днес в x:

Асен Василев загуби делото за клевата срещу Делян Добрев

Изображение 1 от 3

  Асен Василев от ПП е загубил делото за клевета за 250 000 лева, което водеше срещу Делян Добрев от ГЕРБ. Това става ясно от решението на съдия Цветелина Георгиева от Софийския градски съд с номер 3314.

  Срещу Делян Добрев бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев беше завел частичен иск от 25 100 лева от обща сума на претендирано обезщетение от 250 000 лева. Крайната сума от 250 000 лева трябваше да бъде присъдена в полза на Василев, ако той спечели иска. Засега обаче той се отдалечава от тази цел, защото загуби на първа инстанция. Все още може решението да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

  Бившият финансов министър Асен Василев се чувства оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Делян Добрев в социалните мрежи. В решението на съда са изброени редица постове като този от 31 декември 2022 г. Там Делян Добрев казва: „Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно“.

  По-рано, същата година Добрев е написал: „Европейската комисия намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!"

  А също така и: „В парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи друг пост на Добрев от 5 януари м.г.

  Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети. Освен това понесъл и физически болки и страдания. Като силно сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, силно главоболие и безсъние.

  „Съдът взема предвид, че всички изказвания на Делян Добрев са отправени към действия на Асен Василев в качеството му на министър и вицепремиер в кабинета на Кирил Петков по време, в което двете политически партии, чиито членове са двамата, са били в отношения управляващи – опозиция. Тези отношения, сами по себе си предполагат конфронтации за позиции и изострен тон. Според съда това е обосновано, заради множеството установени констатации за непрозрачни, необичайни и необясними действия от страна на правителството, чийто представители са отказали да бъдат изслушани, включително и ищеца, макар изрично поканени“, се казва в съдебното решение.

  Според съдия Цветелина Георгиева Добрев е разполагал с официална и общодостъпна информация като депутат и гражданин и е формирал свои въпроси към Василев. „Дори от отправените остри критики Василев да се е почувствал засегнат и да е претърпял вреди, то той дължи да понесе тези вреди в качеството си на публична личност, без отговорността за тях да възниква за ответника“, мотивира се още Софийски градски съд при отхвърляне на иска.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини