От х:

Днес в x:

Защо „Величие“ не е никаква изненада

Успехът на „Величие“ не е никаква изненада. Нито пък тази нова проруска националистическа формация е „екзотична“. И нека не се отнасяме арогантно към избирателите им. Те не са „виновни“. Коментар на Мина Киркова.

Всички днес говорят за „изненади“ в резултатите от парламентарните избори. А „най-голямата изненада“, единодушни са телевизионните коментатори още от изборната нощ, е партия „Величие“, която влиза в новото Народно събрание. За тази формация се говори сякаш се е появила вчера. Едва ли не на магия събрала достатъчно гласове, за да бъде парламентарно представена. Но това не е първият ѝ успех: „Величие“ се появи официално на политическата сцена на изборите за местна власт през есента на 2023 и успя да спечели близо 41% от гласовете в община Ветрино.

Кои са Ивелин Михайлов и „полковник“ Николай Марков

Всеки, който нарича новата проруска националистическа партия „Величие“ изненада, или няма интернет, или просто не знае къде да следи развитията през 2024 година. Или пък смята, че хората във възрастовата група между 18 и 34 години не съществуват като гласоподаватели в България.

Нейните лидери Ивелин Михайлов и „полковник“ Николай Марков, който всъщност се е уволнил от българските въоръжени сили като подполковник, имат огромно количество последователи онлайн - в YouTube, във Facebook, в редица свои сайтове, но най-вече в TikTok. Стотици хиляди гледания събират видеата в каналите на „Исторически парк“, партия „Величие“ и още десетки други, свързани с Ивелин Михайлов и впоследствие с партията му. През май 2023 година един от каналите в TikTok, с недвусмисленото име kakdaopravimbulgaria, публикува призив българите да се присъединяват към паравоенната руска групировка „Вагнер“, защото „братушките дадоха 200 хиляди жертви за нас, сега е наш ред“. Линкът към външен сайт в този канал водеше към сайта на „Исторически парк“. Него вече го няма. Марков пък беше сред излъчващите от летище София, когато „идваха самолетите с хиляди бежанци“, които България уж трябваше да приеме след като влезе в Шенген по въздух и вода. Това са само два от многото примери за това, че тези хора далеч не са се появили случайно или наскоро.

Това е популизъм по учебник

Имате ли поне един познат, който е бил наскоро в „Исторически парк“ и се е върнал впечатлен? Ако имате, значи не бива да сте изненадани от резултатите от изборите. Имате ли поне един познат, който ползва TikTok и гледа там българско съдържание? Ако отговорът е да, значи не бива да сте изненадани от гласовете за „Величие“. А имате ли поне един познат, който с гордост твърди, че България е най-великата държава в света, но никой не я цени? Ако имате, сещате се какво не би трябвало да ви изненадва.

Ивелин Михайлов, известен като „създател на Исторически парк „ Снимка: BGNES

Ивелин Михайлов и неговият „Исторически парк“ изключително успешно се възползват от националистическите настроения сред българите - и тук става дума не само за тези, които са си татуирали лика на Ботев или Левски, а и за онези, които просто обичат народните носии и българската история, най-вече средновековната. Които повтарят, че искат България да стане по-добро място. Които искат да отърват България от политическата класа, която само ѝ вреди. Това е популизъм по учебник, от чиято успеваемост никой не би трябвало да бъде изненадан.

Защо „Величие“  не е „екзотична“ партия

Някои нарекоха „Величие“ и „екзотична“ партия. Изобщо обаче не са екзотични посланията ѝ за мир и това да не ни „въвличат във война“. Чуваме ги от много други партии. Не е екзотична и борбата срещу Зелената сделка. Не е екзотично и инструментализирането на българската история, фолклор и национална гордост. Ивелин Михайлов е част и от обществения съвет на „Свободна и мирна България“. Организацията събира подписките за провеждане на референдум за „мир и суверенитет“ на България. Стои и зад демонстрациите под надслов „Поход за мир“, на които се повтарят много от руските послания за войната, а на някои от събитията се развяваха и руски знамена. Профилът на Михайлов във Фейсбук администрира и групата „Свободна и мирна България“, където активно се разпространява дезинформация за зелената енергия и войната в Украйна. Групата има над 30 000 членове.

Само в социалните мрежи?

И въпреки всичко това всички в националите телевизии тази сутрин се събудиха учудени. „Вие не сте популярни за широката публика“, обръщат се от телевизионния екран към Михайлов и Марков. „Само в социалните мрежи“, продължава изречението. Само че през 2024 година популярността в социалните мрежи не е нещо маргинално.

Днес никой не бива да е шокиран, че хора, популярни в социалните мрежи, събират подкрепа и на избори. Защото в TikTok и сие са онези млади българи, към които политическите партии не отправят никакви послания. На които никой нищо не обещава. Днес това е болезнено ясно.

А арогантността е най-лошият начин да се отнасяме към тези хора. Не са „виновни“ гласоподавателите им, а онези, които се правят, че те не съществуват.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини