От х:

Днес в x:

Очакват се присъдите на 5-имата българи, обвинени в измама и пране на пари във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство, предаде БНР.

Българите, източили 54 млн. лири на Острова, взели данни от сливенския кв. "Надежда"
Виж още
Българите, източили 54 млн. лири на Острова, взели данни от сливенския кв. "Надежда"

Българската банда, състояща се от двама мъже и три жени - Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди фалшиви молби за помощи по схемата "Универсален кредит" в периода октомври 2016 - май 2021 година. Това е станало чрез няколко фирми за оказване на съдействие на българи да получат Национален застрахователен номер и някои полагащи им се социални помощи.

След подаването на молбите обаче, отпуснатите средства са оставали в ръцете на престъпната група и изпирани през многобройни банкови сметки или теглени в брой. Става дума за повече от 50 милиона паунда.

На 9 април и петимата членове на бандата се признаха за виновни по обвиненията в измама и пране на пари. Прокуратурата представи доказателства под формата на подправени документи, фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Показано беше видео как те хвърля във въздуха банкноти от по 20 паунда.

Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила. Делото за оповестяване на присъдите бе насрочено за днес - 28 май.

Източник: ДнесДирБГ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини