От х:

Днес в x:

Европейски съюз: Нови по-строги правила за миграцията

След близо десет години обсъждания, новите правила за получаване на убежище в Европейския съюз са факт. Какво предполагат реформите?

След дълги дебати новите европейски правила за предоставяне на убежище могат да влязат в сила. Това ще доведе до затягане на европейското законодателство в областта. Освен това процедурите ще станат по-стандартизирани и по-бързи, пише АРД.

В бъдеще по-строги правила ще се прилагат за търсещите убежище от държави, които се считат за сравнително сигурни. Пакетът има за цел да облекчи тежестта върху държави като Италия и Гърция, където пристигат повечето бежанци. За тази цел се планира задължителен механизъм за солидарност, според който бежанците в Европа да бъдат преразпределяни.

Без изключение за семейства с деца

За първи път ще бъдат въведени и процедури по външните граници на ЕС. На мигрантите, които имат малки шансове да бъдат приети, няма да бъде позволено да продължат пътуването си и ще бъдат депортирани директно от граничните лагери. Семействата с деца също ще трябва да преминат през тези процедури, въпреки че германското правителство лобираше за изключение по този въпрос.

В бъдеще държавите членки ще могат също така да изпращат мигранти в „сигурни трети страни“ като Тунис или Албания, където те ще могат да подават молби за убежище. Бежанците обаче трябва да имат връзка с третата страна, в която са депортирани - например чрез роднини.

Две години за изпълнение

Няколко партии искаха да приемат реформата преди европейските избори през юни с надеждата да могат да се противопоставят на десните популисти в предизборната кампания по въпроса за миграцията. Повечето групи за защита на мигрантите и правата на човека разкритикуваха пакета от реформи, който се обсъжда от увеличаването на броя на бежанците през 2015 г. насам.

Държавите в ЕС разполагат с две години, за да приложат новите правила, уточнява АРД. Дотогава ще трябва да се изяснят много практически въпроси, като например къде ще бъдат изградени центрове за предоставяне на убежище по външните граници и кои държави ще бъдат класифицирани като сигурни трети страни.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини