От х:

Днес в x:

Бензинът поскъпва, дизелът поевтинява

За двупосочно движение в цените на горивата през последните седмици съобщава БНТ. Тази на масовия бензин А95 бележи ръст, докато дизелът поевтинява от края на април насам. 

Средната цена за литър бензин в момента е 2.72 лв. За последния месец е поскъпнал буквално незначително. А дизелът поевтинява с 3 стотинки. "Това се дължи на случващото се на борсите за готови продукти. Започна летният сезон в Щатите. Това създаде известно по-сериозно търсене на бензин. Пазарът тества дали има достатъчно количество на бензин в световен мащаб - има нужните количества", каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Хората очакват цените да се повишат през лятото.

Прогнозите на петролната асоциация обаче са различни. "Няма да има сериозно повишаване на цените на горивата през лятото, а и има президентски избори в САЩ, а обикновено действащият президент не обича високите цени на горивата - те ще останат на тези нива, в момента. Но всяко геополитическо събитие може да окаже влияние на пазара. Ако стане нещо извънредно, нещо по-голямо, ако се разшири конфликтът, за което няма изгледи, в Израел и Палестина, има възможност да тръгнат нагоре", каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Все пак геополитическото напрежение към момента не е толкова голямо, за да се очаква недостиг на суровина или проблем с доставките, допълва Бенчев.

Източник: business.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини