От х:

Днес в x:

План за климата на Световната банка: По-скъпо червено месо и млечни продукти, по-евтино пилешко и зеленчуци

Кравите и млякото отпадат, а пилешкото и броколите влизат - ако Световната банка постигне своето.

В нов документ международният финансов кредитор предлага милиардите, които богатите страни харчат за стимулиране на богати на CO2 продукти като червено месо и млечни продукти, да бъдат заменени с по-щадящи климата продукти като птиче месо, плодове и зеленчуци. Това е един от най-рентабилните начини за спасяване на планетата от изменението на климата, твърди банката, цитирана от „Политико“.


Политически деликатната препоръка - която със сигурност ще предизвика апоплексия у някои консерватори и европейски държави - е едно от няколкото предложения на Световната банка за намаляване на вредното за климата замърсяване от селскостопанския и хранителния сектор, които са отговорни за близо една трета от световните емисии на парникови газове. „Трябва да спрем да унищожаваме планетата, докато се изхранваме“, заяви пред „Политико“ Джулиан Лампиети, мениджър на Световната банка за глобална ангажираност в глобалната практика на банката в областта на селското стопанство и храните.


Документът се появява в дипломатически стратегически момент, тъй като страните, подписали Парижкото споразумение - глобалния пакт, призоваващ за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий - се подготвят да актуализират плановете си за климата до края на 2025 г.


Тъй като светът трябва да ускори намаляването на емисиите си, за да запази целите на Парижкото споразумение, Световната банка иска официалните лица да обърнат повече внимание на селското стопанство и хранителната промишленост, които според банката отдавна са пренебрегвани и недостатъчно финансирани.

Според доклада страните трябва да насочват 260 млрд. долара всяка година към тези сектори, за да се заемат сериозно с изтриването на емисиите си до 2050 г. - обща цел за развитите икономики.

Това е 18 пъти повече, отколкото държавите инвестират в момента.


Според Световната банка правителствата могат частично да запълнят тази празнина, като пренасочат субсидиите за червено месо и млечни продукти към алтернативи с по-ниски въглеродни емисии. Това е един от най-рентабилните начини за богатите страни, които според оценките генерират около 20 % от световните емисии в хранително-вкусовата промишленост, да намалят търсенето на силно замърсяващи храни, твърди Световната банка.


В резултат на това, допълва тя, въздействието върху климата ще бъде включено в цената на храните.


„Определянето на пълната цена на храните от животински произход, която да отразява реалните им разходи за планетата, би направило по-конкурентоспособни хранителните продукти с ниски емисии“, се казва в доклада, като се подчертава, че преминаването към растителна храна би могло да спести два пъти повече газове, които затоплят планетата, отколкото други методи.

Производството на месо и млечни продукти съставлява почти 60 % от емисиите в хранително-вкусовата промишленост.


Лампиети предупреди да не се обръща прекалено внимание на това „какво не трябва да се прави“, като насърчи да се обърне повече внимание на това „какво трябва да се прави“. Храната е „изключително личен избор“, добави той и изрази опасения, че дебатът, който трябва да се основава на данни, може да се превърне в битка за културна война.


„Голямото притеснение е, че хората ще започнат да използват това като политическа игра“, каза той.

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини