От х:

Днес в x:

Русия готова да обсъди "сериозни" предложения за мир в Украйна

Русия е готова да обсъди "сериозни" предложения за изход от конфликта в Украйна, основани на съществуващите "реалности" и съобразени с безпокойствата на Москва по отношение на сигурността, предаде Ройтерс, като цитира изявление от днес на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя добави на дадения от нея брифинг, че Украйна трябва да обещае, че ще остане военна неутрална в бъдеще. Ройтерс припомня, че подобни условия Киев вече е отхвърлял преди.
От друга страна според Захарова казаното от Дейвид Камерън говори, че Западът води война с Русия, използвайки "ръцете на Украйна". Британският външен министър заяви вчера, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Лондон, за да поразява цели в Русия, и че решението за това зависи от Киев, предаде БТА.
"Думите на Камерън са още едно доказателство за хибридната война, която Западът води срещу нашата страна. Русия отговаря на това и ще продължи да отговаря", обяви говорителката на министерството на външните работи на Русия.

Освен това Захарова предупреди, че Русия ще нанесе "съкрушителен удар на възмездието", ако Украйна, подкрепяна от Запада, атакува Кримския мост, който свързва Южна Русия с черноморския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г.

Агенцията припомни, че мостът е бил взиман под прицел от Киев два пъти досега.

Ройтерс посочва, че поводът за думите на Захарова е публикация в социалната платформа "Екс" на постоянния представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця. Постът му от 1 май е бил озаглавен "Списък от 2024 г. на 6 основни типа мостове" и придружен с набор от снимки, уточнява агенцията.

Последната публикувана снимка с наименование Керч - градът на Кримския полуостров на единия край на моста, е била празна, като Ройтерс обръща внимание на предположението, че може би кадър с моста отсъства, защото той би бил унищожен.

"Кримският мост отново е на прицел. Много пъти бяха подготвяни нападения срещу него - колкото и да е трудно да си го представим - и то с абсолютно пряката и безсрамна подкрепа на колективния Запад. Бих искала да предупредя Вашингтон и Брюксел, че всяко нападателно действие срещу Крим не само е обречено на провал, но и ще срещне нашия съкрушителен удар на възмездието", заяви Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини