От х:

Днес в x:

Президентът назначи Главчев за служебен министър на външните работи

След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщават от пресцентъра на президентството.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

По-рано днес служебният премиер официално предложи на президента да заеме и поста външен министър. През уикенда Главчев заяви пред журналисти, че след разговори с държавния глава му предложил да съвмествява премиерския и министерския пост. Тогава Радев определи предложението като „авангардно“ и посочи, че Главчев „все още не е разбрал с какво се е заел“.

На 15 април служебният премиер предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

На 16 април Димитър Главчев предложи още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочи като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Ден по-късно държавният глава покани служебния премиер на среща на „Дондуков 2“, за да обсъдят рокадите на живо и да чуе мотивите за тях. Тогава от думите му стана ясно, че преди такава среща няма да издаде указ за новите министри.

Междувременно предложеният кандидат Даниел Митов се отказа от поста, защото - по думите му - не иска да бъде „ябълката на раздора“, след като дни по-рано каза, че е готов да го заеме и че е получил одобрението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини