От х:

Днес в x:

С писма и обаждане по телефона от НАП напомнят за деклариране на доходите до 30 април

Ако получите имейл или обаждане по телефона през следващите дни до 30 април, не се съмнявайте, че това е някаква измама. От Хасковския офис на Националната агенция по приходите НАП разпространиха съобщение, че информацията е реална и идва от оторизирани служители на агенцията.

Идеята е да се напомни на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април.

ОТ НАП разясняват, че данните са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения.

Съветът е, че преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни, е добре те да бъдат прегледани и при необходимост-да се допълнят и коригират.

Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от онлайн продажба на лични вещи, могат да се обявят пред НАП по желание.

Електронната услуга за подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в е-Портала на приходната агенция. Лицата, които не разполагат с ПИК, могат да го получат за минути и безплатно във всеки един офис на НАП.

При неподаване на декларация или наплащане на дължимия данък гражданите подлежат на санкции.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини