От х:

Днес в x:

Ню Йорк Таймс: Украйна може да загуби войната

Ситуацията на източния фронт „се влоши значително през последните дни“. Украинското военно командване заявява това публично. Окупаторите полагат всички усилия, за да се възползват от предимството си в жива сила и боеприпаси, пише „Ню Йорк Таймс“.

„Въпреки значителните загуби противникът увеличава усилията си, използвайки нови единици бронирана техника, благодарение на които периодично постига тактически успехи“, - заяви главнокомандващият ВСУ Олександър Сирски.

В същото време Министерството на енергетиката на Украйна призова милиони цивилни граждани да заредят батериите си, да извадят генераторите от складовете и „да бъдат готови за всеки сценарий“. Украинските електроцентрали са застрашени от удари на Руската федерация.

В условията на критичен недостиг на боеприпаси командирите са принудени да правят труден избор къде да разположат ограничените ресурси. Още преди прекъсването на американската помощ сред украинските командири и военните анализатори битуваше мнението, че третата година от войната ще бъде изключително трудна.

В понеделник вечерта президентът Володимир Зеленски отново предупреди, че забавянето на американската помощ задълбочава предизвикателствата на фронта. Той също така заяви, че Кремъл се готви за голяма офанзива в края на пролетта или началото на лятото.

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на боеприпаси, недостиг на добре обучени войници и намаляваща противовъздушна отбрана, пише „Ню Йорк Таймс“. Сега, когато Русия засилва атаките си, всяко отделно предизвикателство засилва въздействието на другите уязвимости и увеличава риска руските сили да пробият украинската отбрана.

Глад за снаряди

Пред американския Конгрес миналата седмица генерал Кристофър Каволи, висшият военен командир на САЩ в Европа, даде откровена оценка на тежкия недостиг на боеприпаси в Украйна.

„Ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвърне на удара, губи страната, която не може да отвърне на удара“, каза той.

Каволи заяви още, че Русия скоро ще може да изстрелва по 10 снаряда за на един украински снаряд.

„Ако не продължим да подкрепяме Украйна, тя може да загуби“, каза той и призова законодателите да одобрят новия пакет от помощи.

Ракетите и снарядите са основните средства за водене на война. Въпреки че безпилотните летателни апарати значително промениха бойното поле, тяхната ефективност е донякъде ограничена.

„Дроновете могат ефективно да унищожават военни превозни средства, танкове. Но не можете да унищожите отбранителни линии с дронове“, каза Виктор Назаров, съветник на бившия началник на Генщаба в Киев Валерий Залужни.

Когато противникът има предимство от пет към едно в снарядите, той може да атакува. Когато предимството достигне 10 към едно, окупаторите могат да успеят, категоричен е експертът.

След падането на Авдеевка по-рано тази година Русия завзе само малки парчета земя на висока цена, без да постигне голям оперативен пробив. Но след като попълни арсенала си с помощта на Северна Корея и Иран, Москва използва периода на топло и сухо време, за да започне атаки с десетки танкове и бойни машини.

Сирски заяви, че Русия се опитва да се възползва от момента, за да постигне оперативен пробив по няколко основни маршрута, представляващи най-голяма непосредствена заплаха за град Часов Яр. Силно укрепеният град е разположен на върха на хълм, който защитава агломерация от някои от най-големите градове в Донбас, включително базата на Източното командване в Краматорск.

Украинските командири се надяват, че няколко инициативи на европейските съюзници за предоставяне на стотици хиляди артилерийски снаряди скоро ще започнат да облекчават борбата им.

Дотогава тежестта ще падне върху пехотата. Предимството на Русия в артилерията означава, че загиват повече украински войници. Това засилва друга основна уязвимост: числеността на войските.

Мобилизацията

Миналата седмица командващият украинските сили в източната част на страната генерал Юрий Содол очерта мрачна картина за числеността на украинската армия. Пехотинците трябва да удържат позициите си без голяма артилерийска подкрепа.

Група от осем до десет войници обикновено има за задача да защитава 100 метра фронт, но Украйна не винаги може да разполага с пълна група.

„Ако има само двама войници, те могат да защитават 20 метра от фронта. Веднага възниква въпросът: кой ще защитава останалите 80 метра?", казва Содол.

Парламентът наскоро прие закони за мобилизацията, но процесът се проточи с месеци. За да посрещнат непосредствените нужди, украинските командири заявиха, че ще изпратят „хиляди“ войници, които сега са в тила, на бойни позиции. Но това поставя друг проблем: да се гарантира, че тези войници са правилно обучени.

Сирски заяви, че качеството на обучението е „сериозен проблем“. Генералният щаб работи за по-активно включване на ветерани от бойните действия, за да подобри ситуацията.

Но никакво обучение не може да предпази от мощните планиращи бомби, които Русия използва за разрушаване на украинските укрепления. Украинците казват, че спешно се нуждаят от помощта на западните съюзници, които да помогнат за окончателното затваряне на небето.

Противовъздушна отбрана

„Ако говорим за въздушна война, тя трябва да бъде разделена на две части. Първата част е нашата въздушна и противоракетна отбрана срещу руските ракетни нападения на територията на цялата ни страна. Втората част е как изглежда въздушната война на фронтовата линия“, обясни Назаров.

И на двата фронта Украйна изпитва трудности. Институтът за изследване на войната заяви в специален доклад, че командирите са изправени пред труден избор как да разположат противовъздушната отбрана. Системи, които могат да прихващат руски ракети, насочени към украински градове и инфраструктура, са необходими за възпиране на руските бомбардировачи с ФАБ-ове.

„Руснаците се възползват от изтеглянето на тези системи за противовъздушна отбрана от фронтовата линия, за да постигнат бавни, но стабилни успехи на земята“, заяви институтът.

Разрушаването на украинската противовъздушна отбрана също така е позволило на Русия да постигне по-голям успех в насочването към критична инфраструктура. Това може да има „каскаден ефект“ върху способността на Украйна да увеличи собственото си производство на оръжие.

Зеленски заяви, че в Украйна има около 500 завода на отбранителната промишленост, в които работят близо 300 000 души и които произвеждат снаряди, минохвъргачки, бронирани машини, противотанкови оръжия, системи за електронна война, безпилотни самолети и други боеприпаси. Заводите обаче се нуждаят от електричество.

„Украйна се опита да противодейства на руската заплаха, като атакува руски летища и критична инфраструктура в серия от удари с дронове, но официалните лица в Киев не си правят илюзии: без модерни западни системи за противовъздушна отбрана те са в беда“, пише изданието.

Киев се надява, че украинските пилоти, които в момента се обучават на изтребители F-16, ще летят в небето над Украйна преди лятото. Но тъй като американската помощ все още е под въпрос, украинският външен министър Дмитрий Кулеба положи всички усилия, за да получи батареите за противовъздушна отбрана Patriot, които в момента бездействат в Европа.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини