От х:

Днес в x:

САЩ може да снемат обвиненията срещу Джулиан Асандж

САЩ обмислят да се откажат от наказателно преследване на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, съобщиха британски медии, цитирани от БНР. Днес се навършват пет години, откакто той беше вкаран в лондонския затвор „Белмарш“.

Американският президент Джо Байдън е заявил в Белия дом пред репортери, че Вашингтон може да се откаже от повдигнатите обвинения срещу Джулиан Асандж. През февруари Антъни Албанезе – министър-председателят на Австралия, откъдето е родом Асандж, призова обвиненията да бъдат снети и той да се завърне в родината си.

Адвокатът на основателя на „Уикилийкс“ коментира, че това са много обещаващи развития. 52-годишният австралиец е изправен пред съдебно преследване в САЩ за предполагаем заговор за получаване и разкриване на секретна информация от Пентагона. Това последва публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

Новините от САЩ съвпадат с петата годишнина от престоя на Асандж в лондонския затвор „Белмарш“, където той беше вкаран, след като беше измъкнат от еквадорското посолство в британската столица. По-рано тази година адвокатите на австралиеца поискаха разрешение да обжалват екстрадирането му в САЩ. Макар и съдиите да отхвърлиха повечето от аргументите те все пак решиха, че той не може да бъде екстрадиран незабавно, освен ако американците не дадат допълнителни уверения какво ще се случи с него.

Следващото заседание по делото е насрочено за май.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини