От х:

Днес в x:

ГЕРБ и ДПС поискаха да отидем на избори заради законите за противодействие на корупцията и за защита на сигналоподателите, каза Атанас Славов

ГЕРБ и ДПС поискаха да отидем на избори заради законите за противодействие на корупцията и за защита на сигналоподателите. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Славов. Днес бяха възстановени правомощията като народни представители на Николай Денков, Асен Василев, Атанас Славов и Андрей Цеков, които до вчера бяха министри в редовното правителство.

„Днес сме тук, за да споделим две конкретни причини защо ГЕРБ и ДПС поискаха да отидем на избори. Първата причина е, че от шест месеца е приет законът за противодействие на корупцията и трябваше досега да се извърши избор на независима деполитизирана комисия“, заяви Славов и добави, че това е било блокирано и не се случва.

Втората причина е, че от една година е приет законът за защита на сигналоподателите, който тогава беше приет с на практика амнистия за времето на управлението на ГЕРБ, а ние искахме да изпълним критериите на Европейската комисия (ЕК) да важат защитите назад във времето, добави депутатът.

Днес ще внесем закона за защита на лицата, подаващи сигнали, заяви колегата му Стою Стоев и изрази надежда, че Народното събрание от четвъртия път ще успее да приеме законодателството, за да бъдат защитени лицата, които подават сигнали.

Относно правилата – знаете, преди един месец ние внесохме правилата с отразени коментари на ЕК, ГЕРБ ги внесоха миналата седмица, припомни Стоев. Той обясни, че от началото на тази седмица има оценка по двата проекта на ЕК, така че няма никакъв проблем да се разгледат. Депутатът призова народните представители в тези седмици, които им остават, да приемат всички мерки, които са по второто плащане по Плана за възстановявани и устойчивост (ПВУ). По думите му това са четири мерки - законът за защита на лицата, подаващи сигнали, законът за несъстоятелност на физическите лица, правилата за антикорупционната комисия и пътната карта за климатична неутралност.

От шест месеца тези законопроекти и проекти на решения не се придвижват в НС, посочи той и добави, че отговорността е в парламента да се случи второто плащане по ПВУ. Така че призовавам в оставащите седмици колегите да загърбим политическите страсти и да приемем полезните за страната ни законопроекти, добави Стоев.

Той каза, че от ГЕРБ по никакъв начин не са се съобразили с коментарите на ЕК и коментарите продължават да са негативни. И ЕК директно казва, че ако се приемат в този вид, няма да изпълним целта, която е заложена по ПВУ, добави Стоев.

В отговор на въпрос дали е обсъждано на председателски съвет или с ГЕРБ и ДПС кога ще се гласуват, Стоев каза, че по тези точки по ПВУ и за комисията, и за сигналоподателите, комуникацията е спряла.

Стоев коментира и информацията, изнесена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано, че в държавната хазна няма 9 млрд. лева, а 6 млрд. лв. Според депутата от ПП-ДБ това е „спекулация“. Вчера от „Продължаваме промяната“ излязоха с позиция по повод изявлението на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова за размера на фискалния резерв. Резервът в края на март е 9,9 млрд. лева, се посочва в позицията, изпратена от пресцентъра на партията.

Атанас Славов бе помолен да коментира появилите се публичното пространство снимки с Бойко Рашков. Според депутата, ако снимките са доказателство, щели да бъдат приобщени към делото. Вчера депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че не е получавал информация, че Марин и Стефан Димитрови се занимават с престъпна дейност. Двамата мъже, заедно с вече бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова са обвинени за участие в престъпна група.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини