От х:

Днес в x:

Новият стар Общински съвет продължава заседанията си откъдето бяха спрели в края на мандата

Общинският съвет на Хасково в мандат 2019-2023 година от днес поема отново щафетата за решаване на въпросите, свързани с местните политики. Съветниците от предходния мандат се връщат, след като Върховният административен съд потвърди решението на Хасковския за касиране на избора за местен парламент от вота през от 30 октомври 2023 година. Те ще действат до провеждането на нови частични  местни избори. 

С това се подреждат и интересни казуси, на които отговор за Haskovo.net даде председателят на Общинския съвет и в предходния, и в този мандат Таня Захариев. Това, което тя трябва да направи, след като получи уведомление от Общинската избирателна комисия за съдебното решение, както е по процедура, е да сведе до знанието на общинските съветници от мандат 2019-2023, че са отново действащи.

Общинските съветници, които ще се върнат в залата, ще заемат и местата си в постоянните комисии, разпределени, както са били преди. Ако някой от тях поради някакви причини реши да не участва в заседанията сега, то процедурата е ясна-подава заявление за оттеглянето си пред ОИК, а на негово място влиза следващият от кандидат съветническата листата на съответната партия от 2019 година. Освен това, най-вероятно първото заседание на легитимния понастоящем Общински съвет ще е всъщност 41-во, тъй като в изпълнения предходен мандат съветниците са заседавали 40 пъти. Този въпрос обаче предстои да бъде стикован с Централната избирателна комисия.

В зала „Хасково“, където заседава местният парламент, на местата си като заместник-председателя отново сядат и Мюмюн Мюмюн от ДПС и д-р Николай Николов от ГЕРБ.

Таня Захариева посочи, че до предстоящите частични местни избори в Хасково, които най-вероятно ще са в края на юни, Общинския съвет трябва да заседава поне един път. Съобразявайки се с чисто техническите предизвикателства, тя посочи, че ще насрочи сесията възможно най-скоро, тъй като има въпроси за решаване от важно обществено значение. Изискването е е общинските съветници да получат дневния ред и докладните 10 дни преди датата, за която е насрочено заседанието и пет дни преди него те да бъдат съобщени пред обществеността.

По казуса дали настоящият Общински съвет ще разглежда докладни, внесени в периода на легитимно действие от съветници от последния мандат, Захариева обясни, че това е воля на настоящите съветници.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Кв
    Ква стана сега
    21 -3
    16:25, 9 апр 2024
    Променяхме подменяхме чагъртахме кюлчета мюлчета борихме и арестувахме мафията.После я изпрахме.И пак ГЕРБ и ДПС управляват благодарение на подменените идиоти
  • 2
    Да
    Дактор - хомеопат -натегач
    8 -8
    16:54, 9 апр 2024
    Пий си сиропа за кашлица и ще ти мине, както на мен ми "мина " !
  • 3
    Га
    Газ на фотоволтаиците
    24 -2
    17:44, 9 апр 2024
    И на тази предстояща сесия, с този "нов"-стар общински съвет ще прекарат всички фотоволтаици на Делян. Да са му честити 100 млн. евро. Ще има кинти за изборите !
  • 4
    Оп
    Опг "ПП" Педераси и ******
    10 0
    20:40, 9 апр 2024
    Ей много мошеници в Хаскьой бре
  • 5
    До
    Доктор Язакиев
    5 0
    20:44, 9 апр 2024
    Моля, моля, без обиди ако може!
    • До
      Доктор ох боли
      13 -1
      21:19, 9 апр 2024
      Добре ако спреш да изписваш скъпите и ненужни илачи с търговска марка доктор Марио.
    • Ми
      ми
      1 -2
      09:01, 10 апр 2024
      няма да спра да ги правя и продавам, ти ли ше ми кажеш?!?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини