От х:

Днес в x:

Акция „Внимание! Телефонни измамници!“ стартираха Община Хасково и МВР

    Община Хасково и Областната дирекция на МВР стартираха съвместна акция днес срещу телефонните измами. Случаите на пострадали от мними служители на реда и други институции зачестиха и това налага превенция с фокус основно възрастните хора, които са най-честите жертви на „ало терористите“.

    Ход на акцията в центъра на областния град дадоха лично кметът на Хасково Станислав Дечев и шефът на Областната дирекция на вътрешните работи главен комисар Чавдар Георгиев. В нея се включиха и заместник-кметовете Танер Емин и Мария Вълчева, както и началникът на Районното управление на полицията в Мирослав Христов. На площад „Общински“ и сред хората в парка в центъра на града служители на полицията и на местната администрация раздадоха листовки с предупреждение за повишено внимание и телефони за реакция, ако се усъмнят, че са подложени на тормоз от телефонни измамници.

    В момента се наблюдава пик на този вид престъпна дейност в цялата страна. Едно от обясненията за тази негативна активност, според директора на полицията- главен комисар Георгиев е, че при затопляне на времето хората по-често отсъстват от домовете си и възрастните са по-уязвими за измами, когато близките им ги няма. Най-честите схеми, които телефонните измамници прилагат, са тези, в които се представя за служители на реда, лекари, прокурори, а в някои случаи и на служители на общинска администрация или други институции, и въвежда в заблуждение човека от другата страна на телефона с представяне на апокалиптична картина за случило се с негов близък. Така хората, изпадайки в притеснение и емоционалност, не винаги успяват да реагират адекватно и да разпознаят лъжата.

    Нито една институция не търси по този начин средства за реализиране на своята дейност. Ако изпаднете в така ситуация, е необходимо веднага де се прекъсне разговора по телефона, да потърсите връзка с близък човек и да позвъните на телефон 112“, посъветва гл. комисар Георгиев. Колкото по-бързо бъде сигнализирана полицията за евентуална телефонна измама, толкова по-голяма е вероятността тя да бъде пресечена, а извършителите да бъдат установени и предадени на съд, добави още той. Директорът на полицията припомни, че от началото на годината на територията на област Хасково са предотвратени два случая на опит за телефонни измами. При единият случай бяха дадени 26 000 лева. И въпреки че жертвата съобщи сравнително късно, посредникът в измамата бе задържан. „Затова колкото по-бързо влезете във връзка с роднините, които се представят за пострадали, по-голяма е вероятността измамата да бъде предотвратена", посъветва ст. комисар Чавдар Георгиев. Той благодари на Община Хасково за реакцията за превенция и съвместната работа срещу телефонните измамници.

    Общо 20 хиляди брошури с важната информация за телефонните измами са подготвени от Община Хасково и ще бъдат раздадени от социалните работници на уязвими групи, с които работят, а по кварталите и селата ще достигнат и с помощта на полицейски служители и инспектори, съобщи кметът Станислав Дечев.

    При стартиране на акцията за раздаване на информационни материали днес, някои от  възрастните минувачи споделиха, че са били атакувани от телефонни измамници, така че всяко напомняне за повишено внимание би било полезно.  

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ал
      Ал Будала Ал Мшала
      18 -7
      14:38, 4 апр 2024
      Много интересно тия баби от де имат по 50хилки да ги хвърлят през балкона.Моята няма и никой не и звъни по телефона
      • Ай
        Айше
        5 -9
        16:23, 4 апр 2024
        Може да има СПИН и затова да я отбягват Виж коментара
      • До
        До Айшето
        9 0
        21:20, 4 апр 2024
        Ако ти хващаш СПИН по телефона ако някой та измъндръса какво ли ще хванеш
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини