От х:

Днес в x:

Зрелостниците ще могат да се явят за повишаване на успеха от матурите

22 училища в региона на Хасково са натоварени с организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ през тази година.

Броят на завършващите, подали заявление за полагане на първия задължителен изпит, който е по български език и литература /БЕЛ/, е 1538. Заявленията си за явяване на втори зрелостен изпит, който е по предмет по избор, са подали 756-ма дванадесетокласници. Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Хасково Силвия Касабова уточни, че английският език е фаворит сред абитуриентите за полагане на втория задължителен изпит.

Изпит за професионална квалификация са заявили 686 души.

До 16 май ще стане ясно кои са допуснатите до матурите зрелостници.

Това е ден преди първият зрелостен изпит, който ще се проведе на 17 май. Втората матура за гимназистите е на 20 май-втори. Допълнителните държавни зрелостни изпити, което са също пожелание, са в периода между 22 и 31 май.

Съществена промяна при условията за провеждане на държавните зрелостни изпити през тази година е възможността за промяна на оценката. Ако зрелостникът не е доволен от първата си оценка, то той ще може да се яви на нова дата.

За първи път завършващите 12-и клас ще могат да се явят на изпит и за допълнително повишаване на оценка по предмет от дипломата си. Това няма да промени вече написаната бележка в дипломата им за средно образование, но оценката от новия положен изпит, ще бъде вписана в удостоверение и ще има тежест при кандидатстването във висше учебно заведение, обясни Силвия Касабова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини