От х:

Днес в x:

91 обвинения: какви съдебни процеси чакат Доналд Тръмп

Дори гангстерите начело на престъпни групи трудно могат да съберат толкова обвинения срещу себе си - Доналд Тръмп в момента е обвинен в общо 91 престъпления, които ще се разглеждат в няколко дела.

Бившият президент на САЩ вече загуби три граждански производства, включително искове за обезщетения в размер на милиони. Въпреки това Доналд Тръмп се опитва с всички сили да стане отново президент. Адвокатите му използват юридически хватки, за да отлагат един след друг съдебните процеси. Ще успее ли Тръмп да се спаси, за да заеме отново президентския пост - и евентуално да получи имунитет?

Щурмът на Капитолия

Най-сериозното обвинение срещу Доналд Тръмп е от съд във Вашингтон. Тръмп е обвинени в четири федерални престъпления от специалния прокурор Джак Смит. Фокусът е върху щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г., когато тълпа от поддръжници на Тръмп се опита да спре смяната на правителството. Наред с други неща, има обвинения в заговор, намеса в изборите и подстрекаване към бунт. Ако бъде осъден, 77-годишният Тръмп може да получи десетки години затвор.

Процесът беше насрочен за 18 март, но делото беше отнесено към Върховния съд. Той трябва да изясни до каква степен Тръмп изобщо може да бъде подведен под отговорност поради имунитета му като президент на САЩ по това време.

Дали Върховният съд ще се произнесе в ущърб на Тръмп е несигурно. По време на първия си президентски мандат той успя да попълни три от деветте съдийски места, назначавани пожизнено, като по този начин циментира консервативното мнозинство в състава за години напред. А дори и Върховният съд да допусне съдебен процес, малко вероятно е той да се проведе толкова близо до президентските избори, тъй като това може да се тълкува и като влияние върху изборите.

Намеса в изборите в Джорджия

Тръмп е обвинен и в намеса върху изборите в щата Джорджия. В изключително близките резултати от президентски избори през 2020 г. след първото преброяване на гласовете му липсваха само 12 000 гласа, за да спечели щата. В телефонен разговор непосредствено след изборите, аудиозапис от който беше публикуван по-късно, Тръмп оказва натиск върху служителя на избирателната комисия в Джорджия да "намери" тези гласове. Тръмп и още 18 заподозрени са обвинени в окръжния съд на окръг Фултън в опит за фалшифициране на изборите през 2020 г. По това дело той също е заплашен от дълга присъда затвор.

Очаква се процесът да започне през август, но не е сигурно дали това ще се осъществи. Адвокатите на Тръмп по делото в момента водят съдебна битка, за да бъде отстранена прокурорката по случая и все още не е ясно до какво ще доведе това.

Секретните документи в Мар-а-Лаго

През август 2022 г. полицията във Флорида откри свръхсекретни документи в имението на Тръмп "Мар-а-Лаго", за които се твърди, че съдържат информация за ядрени оръжия и военни планове за извънредни ситуации. Според американското законодателство е незаконно такава чувствителна информация да се изнася от държавните сгради.

Обвинителният акт обаче се фокусира основно върху обвинението, че Тръмп е отказал да върне тези документи на правителството въпреки многократните искания. Той е обвинен и във възпрепятстване на разследването. Например твърди се, че Тръмп се е опитал чрез лоялни към него служители да направи така, че да изчезнат записи от камери за наблюдение, които биха могли да го уличат.

Засега процесът е насрочен за 20 май. Въпреки това отговорният съдия Айлин Канън изрази съмнения дали тази дата ще бъде спазена. Самата Канън е противоречива. Тя е назначена в Окръжния съд на САЩ за Южна Флорида от самия Тръмп през 2020 г. и е отсъдила в полза на бившия президент по няколко последващи процедурни въпроса. Адвокатите на Тръмп, от друга страна, искат да предотвратят изцяло производството и - за пореден път - се позовават на неговия служебен имунитет. Изходът на производството е неясен.

Пари за мълчание

Твърди се, че Доналд Тръмп си е купил със 130 000 долара мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, за да не твърди повече, че е имала сексуална връзка с него. Незаконно е не самото плащане, а начинът, по който Тръмп е осчетоводил парите.

Бившият президент е обвинен във фалшифициране на документи. Обвинен е също, че е искал да подобри шансовете си за спечелване на изборите през 2016 г., като незаконно е прикрил потенциален скандал.

Делото трябваше да бъде разгледано следващата седмица. Сега обаче се появиха десетки хиляди допълнителни страници с доказателства. Началото на процеса беше отложено с 30 дни, за да може те да бъдат разгледани. Адвокатите на Тръмп призовават за изслушване, за да се изясни защо е отнело толкова много време да се представят документите. Те искат също така делото да бъде изцяло прекратено.

Над половин милиард долара в глоби

Доналд Тръмп вече е загубил три граждански дела. Единият процес в щата Ню Йорк е за икономическа измама и получаване на изгодни кредити. На 16 февруари Тръмп беше осъден да плати глоба в размер на повече от 450 милиона долара.

Той трябва да плати още 90 милиона долара обезщетение на американската авторка E. Джийн Карол, срещу която губи два пъти в съда. Тя го беше обвинила в изнасилване и също така обвини Тръмп, че е унищожил репутацията ѝ, като я е обвинил, че е лъжкиня. Последната дума обаче все още не е казана: Тръмп вече обяви намерението си да обжалва всички тези производства.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини